Motion till riksdagen
2004/05:MJ407
av Sven Gunnar Persson (kd)

Marknaden för fordonsgas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att främja en utveckling av den alternativa drivmedelsmarknaden med fordonsgas för att därmed minska trafikens miljöpåverkan.

Motivering

Utvecklingen när det gäller alternativbränslen går framåt. Sverige har nu fått sina första vätgasmackar i Malmö och Stockholm. I Malmö kan man nu tanka såväl ren vätgas som en blandning av vätgas i 8 respektive 20 procents nivå tillsammans med av naturgas, så kallad Hythane.

Detta är en teknisk utveckling som går i linje med vad som skett i Laholm där man nu kan transportera biogas i naturgasnätet, använda samma fordon och samma tankstationer. Man använder det utbyggda naturgassystemet för distribution av biogasen och gasen används till uppvärmning, industriell användning och som fordonsgas. Biogasproduktionen har ökat väsentligt som följd av detta samtidigt som förlusterna av biogas till luften kraftigt minskat.

De miljöpåverkande utsläppen från trafiken måste minska. Att stimulera en utveckling som kan leda till drivmedel som ej bidrar till försämrad koldioxidbalans borde vara en självklarhet. Fordonsgas, i första hand biogas är drivmedel som ger miljö- och hälsovinster. Malmö och Stockholm är också tydliga exempel på att vägen bereds för morgondagens förnybara drivmedel, vätgas.

Fordonsgasen har etablerat sig som alternativt fordonsbränsle. En utveckling som gör att biogas, naturgas och vätgas kan samverka ger en optimal effekt. Det blir en brygga över till ett hållbart drivmedelssystem inom trafiksektorn. Det gäller nu att vidmakthålla och accelerera denna utveckling så att tankställen för fordonsgas etableras i långt större omfattning än vad som nu är fallet.

Antalet tankställen utökas successivt och närmar sig nu ett 50-tal. Främst finns de i södra Sverige och på västkusten men också i Småland, Södermanland, Östergötland och

Västergötland. Utbredningen har nu också nått Västmanland. I Örebro län finns dock ännu ej möjligheten att tanka fordonsgas och på så sätt minska de regionala utsläppsnivåerna, medan som nämnts verksamheten expanderar runt om i andra län.

Det är viktigt att såväl det politiska systemet som myndigheter stimulerar och underlättar ökad tillgänglighet för fordonsgas. Ett exempel är att Vägverket tydligt bör skylta upp var man kan tanka fordonsgas. Det är vidare med skattemässiga premieringar och andra fördelar för miljöbilar, som ex vis fri parkering, som utvecklingen kan främjas. Det är avgörande att åtgärderna är långsiktiga så att bensinbolag och andra som vill sätta upp pumpar för alternativa bränslen vågar göra de investeringar som krävs.

Stockholm den 4 oktober 2004

Sven Gunnar Persson (kd)