Motion till riksdagen
2004/05:MJ406
av Sten Lundström och Sven-Erik Sjöstrand (v)

Teknik- och konkurrensneutral introduktion av förnybara drivmedel


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera en fortsatt satsning på alternativa drivmedel, bl.a. i form av biogas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten inte skall tvinga oljebolagen att genomföra en massiv installation av förnybara pumpar, eftersom detta ensidigt skulle gynna E85 och missgynna biogas och andra förnybara drivmedel.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommande drivmedelscertifikat utformas så att det krävs att en viss del av kvoten - på ett konkurrensneutralt sätt - skall uppfyllas av högkoncentrerade eller rena förnybara drivmedel.

2 Motivering

Biogas produceras genom rötning av organiskt avfall, främst från hushåll, restauranger, jordbruk och industri. Det går också att producera biogas från växande grödor som spannmål och vall.

Dagens erfarenhet av användandet av biogas för fordonsdrift är mycket god. Man uppnår en effektiv resurshushållning samtidigt som de miljö- och klimatpåverkande utsläppen drastiskt reduceras. Det är angeläget att en sådan utveckling simuleras på olika sätt.

Miljökonsulten BioMil anger att användningen av biogas som drivmedel, enligt befintliga utbyggnadsplaner, nästan kan tiodubblas till år 2010. Den skulle då uppgå till 1 TWh. Det motsvarar 1,3 procent av användningen av bensin och diesel för transportändamål i Sverige och 22 procent av EU:s referensnivå om 5,75 procent förnybara drivmedel år 2010. På längre sikt är potentialen betydligt större. Enligt BioMil skulle den kunna uppgå till 3,6 TWh år 2020.

Det finns dock ett stort hot mot denna utveckling, nämligen att staten tvingar fram en omfattande satsning på E85-pumpar. En sådan satsning skulle tvinga oljebolagen att helt fokusera på etanolpumpar. Deras intresse för det kortsiktigt dyrare alternativet med gaspumpar och biogassatsning skulle därmed sjunka. Vi måste dock skilja på utbyggnad av pumpar med etanol och en ökad inblandning av etanol i bensinen. Ett viktigt steg är därför att nå en överenskommelse med oljebolagen om en generell inblandning av 5-10% etanol i all bensin som säljs i Sverige.

Dessutom skulle en av staten framtvingad infrastruktur för E85 gynna detta bränsle och i motsvarande grad missgynna andra bränslen - såsom biogas, ren etanol till bussar, RME och en framtida användning av syntesgas - inom ramen för ett system med gröna drivmedelscertifikat.

Det verkar finnas en stark opinion för gröna drivmedelscertifikat, något som nu utreds av den så kallade Sandebringutredningen. Naturvårdsverket och Energimyndigheten anser exempelvis att gröna drivmedelscertifikat med kvotplikt är ett "intressant alternativ" (underlag till regeringens kontrollstation, den 30 juni 2004, delrapport 2).

Men hur ska dessa drivmedelscertifikat utformas så att de både blir teknik- och bränsleneutrala och samtidigt bidrar till teknikutveckling? Flera olika remissvar på Sandebringutredningens delbetänkande anser att det bör ställas krav om att en viss andel av kvoterna ska avse förnybara drivmedel i koncentrerad form, så att kvotplikten inte helt kan uppfyllas genom låginblandning av etanol i bensin och RME i diesel. Detta skulle gynna E85, etanol för bussar, biogas och ren RME. Detta bör riksdagen som sin mening tillkännage för regeringen.

Men om oljebolagen parallellt skulle tvingas att installera 100-tals eller till och med uppemot 1 000 E85-pumpar så skulle E85 favoriseras jämfört med biogas. Detta eftersom det skulle bli billigare för oljebolagen att uppfylla sin kvotplikt genom försäljning av E85, då de redan tvingats att bygga ut denna infrastruktur. Detta bör riksdagen som sin mening tillkännage för regeringen.

Det är värt att notera att flera organisationer är emot "mackkravet" och samtidigt förespråkar att det inom ramen för gröna drivmedelscertifikat måste till en ökad användning av högkoncentrerade förnybara drivmedel. Det gäller exempelvis miljöorganisationerna Gröna bilister och Svenska naturskyddsföreningen. Detta bör riksdagen som sin mening tillkännage för regeringen.

Stockholm den 3 oktober 2004

Sten Lundström (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)