Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs att ideella föreningar undantas i föreskrifterna avseende dricksvatten.
Den 25 december 2003 trädde nya föreskrifter för dricksvatten i kraft (SLVFS 2001:30). Alla vattentäkter över en viss storlek omfattas av de nya föreskrifterna.
I flera av landets kommuner har detta medfört att ideella föreningar, bygdegårdar, församlingshem m.m. har drabbats av både ökad byråkrati och ökade kostnader. På många håll drabbar detta landsbygden eftersom de ökade kostnaderna riskerar att göra det än svårare att hålla samlingslokaler öppna. I vissa församlingshem får man inte ens koka kaffe utan att hämta kommunalt vatten alternativt utföra tio kontroller per år av vattenkvaliteten med kostnader på några tusenlappar per tillfälle.
Under senare år har ett antal angrepp på landsbygdens invånare skett i form av försämrad service. Begreppet hela Sverige skall leva blir alltmer urvattnat. Levande mötesplatser och samlingslokaler är centrala för en orts utvecklingspotential. När statliga myndigheter gör det svårare att driva dessa på ideell basis riskerar detta att än mer bidra till den regionala klyvningen.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Claes Västerteg (c) |
Eskil Erlandsson (c) |