Motion till riksdagen
2004/05:MJ353
av Agne Hansson och Birgitta Carlsson (c)

Ursprungsmärkning av mat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ny och bättre ursprungsmärkning av mat.

Motivering

En förbättrad ursprungsmärkning av svensk mat behövs som också talar om procentandelen av importerat proteinfoder.

Det är viktigt att veta vad den mat som vi stoppar i oss innehåller och var den kommer ifrån. Sedan införandet av en ursprungsmärkning av mat genomförts har debatten upphört och det verkar som om alla låter sig nöja med det. Men märkningen av mat har fortfarande brister.

Den svenska maten är inte alltid så svensk som det verkar. Av märkningen framgår t.ex. inte varifrån foder till djuren hämtas. Det kan ha betydelse både för köttkvalitet och för miljön i världen. Märkningen ska vara sådan att det framgår om jag genom att äta maten medverkar till att värna miljön eller inte. En stor del av det foder som svenska djur föds upp påär odlat i helt andra delar av världen, dessutom ofta på ett sätt som skadar miljön. Därför behövs en ny ursprungsmärkning, som bättre visar var mat och foder kommer från.

Köper vi en bit skinka eller biff från ett svenskt djur så tänker vi oss kanske att djuret är resultatet av svensk produktion, men såär inte alltid fallet. Kraftfodret som djuret ätit kan mycket väl ha fått sitt proteininnehåll långväga ifrån - kanske från argentinska sojabönor, odlade på mark där tidigare Pampas brett ut sig. 80 procent av proteinet i det kraftfoder svenska djur äter kommer från utlandet, ofta från andra sidan jorden, från odlingar som anlagts där artrika ekosystem skövlats. Det syns inte på biffpaketet med den svenska flaggan eller märkt med ursprung Sverige. Det bör synas. Konsumenten borde ges möjlighet att välja bort den typen av foderproduktion. Det öppnar för att både kunna välja mat med bra kvalitet och till att förbättra miljön. Undersökningar har hittills visat att konsumenterna bryr sig och i stor utsträckning väljer miljömedvetet. Så länge inte en bättre ursprungsmärkning finns är det bara den ekologiska KRAV-märkningen av kött som garanterar att fodret odlats på ett sätt som inte skadar miljön. Det är i och för sig bra men inte tillräckligt. För att bli mera exakt i informationen om vad maten innehåller behövs det en ny ursprungsmärkning som också anger varifrån det foder kommer som djuren uppfötts på. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som gör denna förbättrade märkning möjlig. Vad som ovan anförs om en ny ursprungsmärkning på mat som också anger procentandelen importerat proteinfoder bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 september 2004

Agne Hansson (c)

Birgitta Carlsson (c)