Motion till riksdagen
2004/05:MJ349
av Sven-Erik Sjöstrand m.fl. (v)

Begränsningar av djurtransporterna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att levande djur bör undantas i EU:s lagstiftning från principen om varors fria rörlighet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s direktiv om djurtransporter måste förbättras.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s exportbidrag för levande djur måste avvecklas.

Djurplågeriet vid transporter

Djur som plågas under långa transporter är en bild som många förknippar med djurhanteringen i EU. I betänkande från Djurtransportutredningen, SOU 2003:6, kunde utredningen konstatera att många djur utsätts för stort lidande i samband med transporter. Lidandet orsakas dels av utmattning till följd av för långa transporttider, dels av bristfälliga förhållanden ombord på fordon, som brist på eller avsaknad av foder och vatten under lång tid. Lidandet kan också orsakas av överlast, svåra klimatiska förhållanden eller vara en följd av brutal hantering av djuren. Missförhållandena gäller såväl slaktdjur som livdjur och i transporter till, från och inom EU. Totalt beräknades mängden större lantdjur som transporterats över gränser inom EU och till och från tredjeland år 2000 vara ca 22 miljoner. Till detta tillkom gränsöverskridande transporter av ca 521 miljoner fjäderfän samma år.

Stora strömmar av djur kommer från länder med en uppfödning större än det egna behovet eller med en struktur som förutsätter en försäljning av djur. Vänsterpartiet lämnar i denna motion både förslag till hur Sverige kan arbeta internationellt i frågan och förslag till åtgärder som kan vidtas nationellt för att minimera djurtransporterna i Sverige.

Minimera djurtransporterna

Att minimera djurtransporterna är en av de absolut viktigaste åtgärderna för att åstadkomma ett bättre djurskydd och för att vi skall ta steg mot att djurs grundläggande rättigheter inte kränks. Det finns ett flertal problem med djurtransporter som gör det nödvändigt att minimera dem. Djuren drabbas av rädsla och panik när de utsätts för främmande miljöer, trängsel och instängdhet. Att de konfronteras med andra djur kan innebära samma sak. Stressen som genereras hos djuren kan medföra dålig välfärd och högre dödlighet och stressen kan också orsaka en möjlig negativ effekt på köttets kvalitet.

Det finns också stor risk för spridning av infektionssjukdomar bland djuren på ett transportfordon och vid internationella transporter finns det risk för överföring av infektionssjukdomar över stora avstånd.

Det måste även påpekas att djurtransporter över hela Europa har en negativ inverkan på miljön genom utsläpp av skadliga ämnen från djurbestånden och från fordonen. De långa transporttiderna är även de ett problem, bl.a. genom att många djur matvägrar under transporterna, genom dålig luft och kraftigt växlande temperaturer samt genom trängsel i transportfordonen. En grundläggande målsättning i den svenska djurrättspolitiken måste därför vara att minimera transporterna av djur.

Är levande djur varor?

En orsak till att vi inte kan förhindra djurtransporter är EU:s regler om varors fria rörlighet. Samma principiella regler gäller för levande djur som för datorer, muttrar och andra varor. Det framgår nu att den förstärkning av djurskyddet som skrevs in i Amsterdamfördraget inte har haft någon effekt i verkligheten. Nej, djurtransporter och djurvälfärd är inget som prioriteras av majoriteten inom EU - och detta är oacceptabelt. Djur är levande varelser vars rättigheter skall respekteras. De kan lika lite som människor behandlas som materiella ting som köps, säljs och transporteras som andra varor. Det är därför nödvändigt att EU:s frihandelsregler ses över för att djur skall kunna behandlas på ett rimligare sätt. Vänsterpartiet anser att levande djur skall undantas från EU:s regler om fri rörlighet för varor. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

EU:s regler om djurtransport

Under många år har djurtransportfrågan diskuterats inom EU. Kommissionens förslag till förordning om djurskydd vid transporter har mött hård kritik från medlemsländerna. På ena sidan står länder som tycker att förslaget är för långtgående och på den andra sidan står länder som vill gå längre. Den del av förslaget som stött på hårdast motstånd är hur långa transporttiderna ska få vara. Vid det irländska ordförandeskapet arbetades det fram ett kompromissförslag som i korthet skulle innebära att varannan viloperiod efter 9 timmars transport skulle vara 2 timmar och varannan viloperiod skulle vara 12 timmar. Förslaget gick dock inte igenom i EU:s ministerråd och ett nytt förslag kommer att tas fram. Tyvärr tyder uppgifter på att nuvarande ordförandeland, Nederländerna, inte prioriterar djurtransporter och bedömningen är att det troligen dröjer till våren 2005, då Luxemburg tar över ordförandeklubban, innan frågan kommer på dagordningen igen.

I Sverige fick regeringen stöd från samtliga riksdagspartier för att Sverige inte skulle stödja det irländska kompromissförslaget.

Vänsterpartiet anser att ett minimikrav borde vara att inga transporter av djur skall vara över åtta timmar. Sverige intar idag en aktiv roll men måste även i framtiden inta en mycket aktiv roll i arbetet med att få till stånd förbättringar av direktivet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

EU:s exportbidrag för levande djur

EU ger idag bidrag till export av levande djur till länder utanför EU. Detta medför långa och onödiga djurtransporter. Det är därför oacceptabelt att EU subventionerar djurtransporter på detta sätt och EU:s exportbidrag för levande djur måste avvecklas.

Fakta visar att långdistanstransporter orsakar mycket stress och fysiskt lidande för djuren. De anländer till slakterierna extremt trötta, svaga och en del t.o.m. med brutna ben. Vi får naturligtvis inte heller glömma bort det psykiska lidandet som djuren utsätts för, vilket säkert ofta orsakar större smärta än det fysiska. Att sedan EU subventionerar dessa långväga transporter är mycket oroväckande. EU:s exportbidrag för levande djur måste avvecklas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 29 september 2004

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Owe Hellberg (v)

Kjell-Erik Karlsson (v)

Sten Lundström (v)

Karin Svensson Smith (v)

Karin Thorborg (v)