Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av miljöbalken vad gäller kraven på prövning av transportverksamheter.
Idag ges tillstånd till transporter som inte är optimala från miljö- och säkerhetssynpunkt. Ett exempel på detta är vissa transporter av flygbränsle.
Miljödomstolen har i januari 2004 behandlat ett förslag om att transportera flygbränslet via tankfartyg till Gävle och därefter på järnväg söderut genom Älvkarleby, Tierp och Uppsala till Brista i Sigtuna. Det skulle med andra ord bli en stor omväg genom hela Uppland. Miljööverdomstolens besked blev att enskilda järnvägstransporter inte kan prövas.
Det är inte lämpligt att högoktanigt flygbränsle transporteras på i många fall enkelskroviga fartyg genom Norrtäljes och Östhammars vackra skärgårdar, längs både Gräsös och Väddös östsidor. På Arholmas klippor kan man fortfarande finna en mängd oljefläckar från det finska tankfartyg som sjönk vid Grundkallens fyr under vårvintern.
Det är definitivt onödigt och totalt olämpligt att transportera högoktanigt flygbränsle per järnväg i flera mil över tre känsliga vattentäkter inom Älvkarleby, Tierp och Uppsala kommuner och tvärs genom de centrala delarna av landets fjärde största stad. På en sträcka av flera mil sker transporten utmed Uppsalaåsen, som är dricksvattentäkt för större delen av befolkningen i regionen.
Det finns ett intressant initiativ som tagits från Louddens Flygbränsledning AB om att tillförsäkras ett avtal till 2019 med Stockholms Hamn som gör det möjligt att genom pipeline transportera flygbränsle från Loudden till Arlanda.
Det skulle ett såväl miljö- och energimässigt som samhällsekonomiskt och företagsekonomiskt mycket bättre alternativ än att riskera människor, vattentäkter och skärgårdar.
Med detta exempel som utgångspunkt är det befogat att revidera miljöbalken. Miljöverdomstolen bör ges möjlighet att pröva transportverksamheter som sådana, inte enbart infrastrukturen för dessa. Regeringen bör ge som tilläggsdirektiv till miljöbalkskommittén att särskilt belysa möjligheterna att införa krav på miljöprövning av transportverksamheter på befintlig infrastruktur.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Mikael Oscarsson (kd) |