Motion till riksdagen
2004/05:MJ340
av Mikael Oscarsson (kd)

Kamphundar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att införa importstopp av kamphundar.

Motivering

Att människor hotas, skadas och till och med dödas av kamphundar får aldrig accepteras. I Sverige har många blivit skadade till följd av angrepp från kamp­hundar. Under 2002 och 2003 har det inträffat många otäcka tillbud med kamphundar i Sverige. I länder som Tyskland, Storbritannien och USA har flera människor dött till följd av angreppen.

Kamphundar är vanligast i förorterna till storstäderna.

Aggressiva kamphundar ska ses som brottsredskap och kunna tas ifrån ägaren direkt och definitivt. Så formulerar Malmöpolisen sin nya strategi för att få bukt med de växande problemen med hotfulla hundar som skapar otrygghet på allmänna platser och ofta används i brottsliga syften. Att betrakta en hund som vapen vid brott och ta den i beslag, innebär att ägaren inte kan få tillbaka den förrän domstol tagit beslut.

I dag, med lagen om tillsyn av djur som grund, är det en lång och krånglig process att ta en hund från dess ägare, även när hunden förekommer i brottsliga sammanhang. En hel del ägare till aggressiva kamphundar är kriminella, vilket inte underlättar myndigheternas insatser mot vanvård eller brister i tillsynen av hunden.

Låt oss titta på hur man gjort i andra länder: I Belgien och Spanien krävs det licens för att inneha vissa hundraser. I Frankrike finns lagstiftning som kräver att alla pitbullhundar måste steriliseras. Sedan år 1991 finns en lag i England mot farliga hundar, Dangerous Dogs Act, vars syfte var att snabbt få ett stopp på de händelser med svåra personskador som orsakats av s.k. kamp­hundar.

Mest fakta har jag från lagstiftningen i Tyskland. Följande fakta kommer från riksdagens utredningstjänst "I Tyskland ligger ansvaret för åtgärder mot farliga hundar i första hand på delstatsnivå. De sexton delstaterna har således egna bestämmelser om krav på t.ex. munkorgar, koppel och registrering. Det federala inrikesministeriet tog dock i juli 2000 ett initiativ till ny förbundslag som den tyska förbundsdagen antog den 20 april 2001. Lagen om farliga hundar, Gesetz zur Bekämpfung gefährlicher Hunde, innebär ett förbud mot införsel av farliga hundar. I den tyska lagen definieras begreppet farliga hundar genom ett uppräknande av olika hundraser:

"Pitbull-Terrier, Amerikansk Staffordshire-Terrier, Staffordshire-Bullterrier, Bullterrier och dess korsningar."

I några delstater, t.ex. Hamburg, får bara de som har hundkörkort inneha kamphundar.

Det exakta antalet kamphundar som finns i Sverige är inte känt eftersom de vanligen inte är registrerade. Men polisen bedömer att det rör sig om drygt 2 000.

I likhet med Tyskland bör vi införa importstopp på kamphundar, anser jag.

Låt mig till sist fååterge några av de tillbud som rapporterats i Sverige de senaste åren.

Juli 1999, Göteborg: En fyra månaders baby och hans mamma attackeras av en pitbullterrier i en lägenhet på Hisingen i Göteborg. Pojken får svåra ansiktsskador och opereras.

September 1999, Skövde: En 20-årig flicka blir biten i knät av en kamp­hund, som också attackerar en polisman.

Juni 2000, Flemingsberg: En pitbullterrier anfaller en 16-årig flicka när hon kliver av cykeln. Hunden biter sig fast i hennes knä, släpar henne fram och tillbaka på marken och vägrar släppa. Flickan måste opereras.

September 2000, Stockholm: En 13-årig pojke och hans mamma bits svårt av en pitbullterrier.

Oktober 2000, Malmö: En sexårig flicka bits i armen av en rottweiler.

December 2000, Falkenberg: En familjehund biter bort kinden på en ett­årig pojke.

Februari 2001, Göteborg: Tre allvarliga hundattacker på ett dygn. Flera människor skadas. En programledare bits svårt i ansiktet och på ena armen av två anfallande kamphundar. Två vakthundar från en bilfirma i Mölndal rymmer och anfaller tre personer. En person blir skadad i ena handen, två andra får kläderna sönderrivna.

April 2001, Göteborg: Två pitbullterrier biter en flicka och hennes tax. Flickan blir biten i ett finger och armen, taxen över ryggen. Kamphundarna omhändertas av polisen.

Juli 2001, Malmö: Tre pojkar attackeras av en rottweiler och bits i låren, armarna och magen. Tre pojkar attackeras av en rottweiler och bits i låren, armarna och magen.

Oktober 2001, Hässelby: En 15-årig flicka blir svårt biten i ansiktet av en blandrashund. Hon blir väldigt chockad men lyckas ta sig hem själv och larma polisen.

December 2001, Göteborg: En rottweiler biter av en nioårig pojkes arm.

Oktober 2002, Stockholm: En 51-årig man blir svårt biten i huvud, armar och ben av tre kamphundar. Hundarnas ägare står och tittar på.

September 2002, Nynäshamn: Två rottweilerhundar attackerar en fem­årig pojke. Hundarna biter honom svårt i huvudet, ansiktet, armarna och benen. Pappan räddar sin son genom att kasta upp honom på ett biltak.

Oktober 2002, Enköping: En åttaårig flicka blir biten i ansiktet av familjens hund, en amerikansk staffordshireterrier.

Januari 2003, Malmö: En femårig pojke i Malmö blir svårt biten av en rottweiler.

Juni 2003, Göteborg: En kamphund går till attack mot en man och hans hund på en parkering. Kamphunden biter mannen i benet och ett finger. Hunden fick sys på djursjukhus.

Oktober 2003, Tidaholm: En fyraårig flicka blir svårt biten i ansiktet av en kamphund.

November 2003, Göteborg: En hundägare hetsar sin kamphund att bita flera människor vid och på Götaälvbron i Göteborg. När polisen ska gripa hundägaren hetsas hunden att göra utfall även mot poliserna. Fyra patruller behövs för att ta hand om hund och husse.

November 2003, Örebro: En brottsling bussar en kamphund på polisen som tvingas skjuta hunden.

April 2004, Ekeby: En 13-årig flicka blir svårt biten i benet av en pitbullterrier i centrala Ekeby.

Maj 2004, Göteborg: En fyraårig pojke skadas svårt när han anfalls av en pitbullterrier.

September 2004, Örebro: En anställd på en bensinmack i Örebro blir biten av en kamphund.

Stockholm den 30 september 2004

Mikael Oscarsson (kd)