Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta bort förbudet mot blyammunition vid jakt på fast mark.
Att förbudet mot bly tillkom berodde säkert på Miljöpartiets ökade inflytande över regeringsmakten och den debatt som utvecklades av den miljöpåverkan som bly har i bensin. Detta är dock att skilja från det bly i metallisk form som används vid jakt och skytte.
Blyammunition har stora fördelar vid jakt bl.a. genom hög anslagsenergi, låg risk för rikoschetter, låg risk för gnistbildning och antändning av skog, låg risk för skador på sågklingor samt liten miljöpåverkan genom sin stabilitet.
Både forskning och erfarenheter från andra länder visar geovetenskapligt m.m. att bly i fast form på fast mark inte innebär ett egentligt miljöproblem. Något fullvärdigt alternativ är svårt att se i dagsläget både i förhållande till blyammunitionens fördelar samt priset i förhållande till alternativen. I USA, där man gått över från blyhagel till stålhagel sedan lång tid tillbaka, finns det studier som snarare visar på en ökad skadeskjutningsfrekvens i samband med övergång från bly- till stålhagel, men att den minskade igen när man väl lärt sig stålhaglets egenskaper och minskat skjutavståndet.
Vid en internationell konferens i Rom i september 2004, med 140 deltagare från 20 länder, konstaterade man att något rimligt alternativ till bly i kulammunition samt hagelammunition vid skogsjakt inte föreligger för närvarande och att strävandena att finna alternativ måste fortsätta. Exempelvis konstaterades att man nu i USA fastställt att nickel-tungsten, som amerikanska försvaret använt som substitut för bly i kaliber 5.56, är cancerframkallande.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Cecilia Widegren (m) |