Motion till riksdagen
2004/05:MJ3
av Sven Gunnar Persson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2004/05:9 Kvaliteten på bensin och dieselbränslen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att inga krav på cetanindex skall gälla för dieselolja.

  2. Riksdagen beslutar att ingen nedre gräns för densitet skall finnas för dieselolja.

  3. Riksdagen beslutar att destillationspunkten vid 95 % destillat skall sättas till högst 360 grader Celsius för alla miljöklasser av dieselolja.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning och återrapportering av drivmedelsutvecklingen.

Ultrarena bränslen måste erkännas

Det är viktigt att nytänkande projekt, som syftar till produktion av alternativa drivmedel, genomförs. Nuvarande situation skapar snedvriden konkurrens och hindrar utvecklingen av nya produkter och möjligheter att bygga ut servicenät för alternativa bränslen. Producenter av alternativa drivmedel pekar på att nuvarande klassningskriterier för miljövänliga drivmedel inte är tidsenliga utan snarare missgynnar nya miljövänliga drivmedel, som t.ex. ekoparaffin. Miljövänliga bränslen har en tendens att ha lägre densitet än smutsiga. Men om ett bränsle har lägre densitet än 800 kg/m3 så höjs skatten med 60 öre per liter. Detta har fått till följd att vissa miljövänliga bränslen knappt säljs i Sverige. Riksdagen beslöt år 2000 enhälligt att dessa skatteregler skulle ändras, men beslutet har ej genomförts. I beskattningslagarna finns även andra regleringar av teknisk art som saknar miljörelevans och som försvårar för nya bränslen.

Rätt utformade klassningskriterier gör att dessa drivmedel kan klassas som miljöklass 1 med åtföljande påverkan på priset. Det skulle skapa en naturlig marknad för dessa miljövänliga drivmedel.

Kristdemokraterna föreslår därför att kraven på en undre gräns på densitet avskaffas. Vidare föreslås att slutkokpunkten för miljöklass 1 och 2 höjs till 360 grader Celsius. Kravet på cetanindex bör tas bort. Det är en parameter som räknas ut teoretiskt och som är ett onödigt komplement till cetantal, som mäts experimentellt. EU-direktiven ställer inga krav på cetanindex, men har samma krav på cetantal som gäller för svensk MK 1-klassning (cetantal > 51).

Följ upp drivmedelsutvecklingen

Riksdagen bör ge regeringen i uppgift att följa utvecklingen och rapportera tillbaka till riksdagen, inklusive eventuella förslag till ytterligare lagstiftning. Uppföljningen bör ta upp geografisk spridning av ny MK 1-bensin, volymer av övriga drivmedelskvaliteter, eventuella miljöproblem med nya typer av drivmedel etc. Regeringen ska ju ändå rapportera om utvecklingen av bränslekvaliteter och volymer på marknaden till EU.

Stockholm den 11 oktober 2004

Sven Gunnar Persson (kd)

Björn von der Esch (kd)

Dan Kihlström (kd)

Ragnwi Marcelind (kd)

Johnny Gylling (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Tuve Skånberg (kd)