Motion till riksdagen
2004/05:MJ29
av Carina Adolfsson Elgestam och Carin Lundberg (s)

med anledning av prop. 2004/05:150 Svenska miljömål - ett gemensamt uppdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att använda trämaterial vid nybyggnation.

Motivering

I regeringens miljövårdsproposition 2004/05:150 stipuleras ett miljökvalitetsmål som går under beteckningen God bebyggd miljö. I denna saknas dock fingervisningar om ett viktigt miljöområde som berör vår närmaste omgivning, nämligen direktiv om olika sorters byggnadsmaterial och deras betydelse för våra miljömål. Vi konstaterar i anslutning till observationen att Sverige är dåligt på att ta till vara sin förnämliga råvara trä.

Skog, energi och bebyggd miljöär tre områden som är nära sammanknutna, inte minst politiskt. Som ett konkret inslag i tanken om Det gröna folkhemmet behövs direktiv om miljövänliga åtgärder i såväl vår natur som i bebyggd civilisation. Att man begagnar sig av miljömässigt tänkande när man bygger är av stort intresse för våra miljömål. För att en hållbar utveckling skall bli möjlig och skapa en god miljö för kommande generationer gäller att man noga iakttar och jämför hur de vanligaste byggmaterialen trä, stål, betong och glas påverkar miljön. För att uppnå en god bebyggd miljö och anamma kretsloppstänkandet måste fokus sättas på materialanvändningen vid såväl nybyggnation som renovering av byggnader.

I dag är det känt för de allra flesta att växande skog fixerar koldioxid och därmed reducerar växthuseffekten. Genom fotosyntesen binds luftens koldioxid i de växande träden och i varje kubikmeter trä lagras ca 200 kg kol.

För att bevara den biologiska mångfalden skall vi självfallet bevara skyddsvärd skog. Men en annan viktig miljöaspekt är att det är först när träd avverkas och förädlas till träprodukter som de verkligt stora effekterna uppstår. Ett träd som växt färdigt påbörjar en förmultningsprocess och slutar då att producera syre och börjar i stället avge koldioxid. Det kol som fixerats förblir bundet i träet och tas ur kretsloppet under produkternas livstid. Lägg därtill att vi inte avverkar mer än 70 % av tillväxten i skogen.

Holland, ett land som importerar alla sina trävaror, var först att agera utifrån detta enkla samband. Redan 1996 upprättades programmet "Hout 20+", som av miljöskäl syftar till att på tio år öka den holländska byggsektorns träanvändning med 20 %.

Nyligen tog också den franska regeringen beslut om att under de närmaste tio åren öka träanvändningen med 25 % i den inhemska byggsektorn. Ett avtal har slutits med byggsektorns aktörer i Frankrike.

För att den biologiska mångfalden skall kunna bevaras och utvecklas måste ekologi och ekonomi gå hand i hand. Byggnader uppförs för att finnas i hundratals år eller längre. Skogsbaserade träprodukter är på det sättet en oändlig resurs.

Stockholm den 15 juni 2005

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Carin Lundberg (s)