Riksdagen beslutar att avslå planerna på och stoppa utbyggnaden av vindkraftverk till havs i ömtåliga marina miljöer i enlighet med vad som anförs i motionen.
Tångbälten där fiskar och andra marina djurarter söker föda och skydd hör till Östersjöns viktigaste ekosystem. Blåstången är den mest kända algen. Alger består till större delen av grön-, brun- och rödalger. Giftiga blågröna alger är egentligen cyanobakterier som orsakar så kallade algblomningar. Alger är mycket viktiga syreproducenter som under miljontals år försett vår atmosfär med syre. De finns i vattenmiljöer och utgör basen i näringskedjorna. Många fiskar och andra ryggradslösa djur livnär sig på alger och andra vattenväxter. Förutom föda ger algerna skydd och livsrum år många vattenlevande organismer.
I dag är tångbälten, alger och vattenväxter utsatta för allvarliga hot. Värst är övergödningen som stressar akut hotade arter och föder de årliga stora bältena av giftalger som kväver andra alger. Om kväveutsläppen fortsätter som hittills kommer de döda bottnarna att breda ut sig även vid våra kustområden. Andra hot är oljeutsläpp, miljögifter och de syrefria bottnar som får allt större utbredning.
Ett nytt orosmoln är, inte bara för algerna utan för hela den marina miljön, de vindkraftparker man planerar att bygga till havs vid känsliga utsjögrund. Ett av problemen med att bygga vindkraftverk till havs är just att man behöver vara på relativt grunt vatten för att det skall kunna finansieras.
Några av dessa områden är Hoburgs bank och Midsjöbankarna utanför Gotland. Dessa områden är förutom att vara värdefulla sjöfågelområden också unika algbeståndsreservoarer som är viktiga uppväxtmiljöer för torsk. Det vore till stor skada för den marina miljön i Östersjön om inte dessa biologiska värden kan bibehållas. De problem som finns idag med miljögifter är mer än tillräckliga för att skada denna sköra miljö, vi behöver inte förvärra den med att bygga nya vindkraftverk.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Ewa Björling (m) |