Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de sedan tidigare avsatta medlen för fritidsodlingen och parksektorn i sin helhet skall användas för dessa syften.
Trädgårdsodling till husbehov har en lång tradition, som längre tillbaka och inte minst under två världskrig har haft stor betydelse för folkförsörjningen. I dag finns det i vårt land 2,5 miljoner privata trädgårdar omfattande 300 000 hektar. Trädgårdsarbete är enligt SCB:s statistik en av de allra vanligaste fritidssyselsättningarna utomhus.
Intresset för trädgårdsodling har under senare år ökat påtagligt, samtidigt som landets trädgårdsföreningar har gått samman och bildat Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), som i dag är en snabbt växande folkrörelseorganisation.
Fritidsodlarna förvaltar och utvecklar ett gammalt kulturarv i form av odlingskunnande och växtmaterial. Fritidsodlingen har samtidigt flera anknytningar till folkhälsofrågor, kretsloppsfrågor, värnande av biologisk mångfald och stadsmiljöfrågor.
FOR och dess 13 medlemsorganisationer bedriver ett omfattande folkbildningsarbete och har länge samarbetat med Sveriges lantbruksuniversitet, bl.a. kring metoder för småskalig ekologisk odling.
Ett visst statligt stöd har utgått till fritidsodlingen, inledningsvis genom de s.k. restituerade handelsgödselmedlen och senare genom det statliga bidraget för fritidsodlingen och grönytesektorn. För dessa ändamål har sedan 1994 utgått 11 miljoner kronor per år (utskottsbetänkande 2003/04:MJU10).
De statliga medlen gick först till Skogs- och jordbrukets forskningsråd (SJFR) och från år 2001 till Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). Från budgetåret 2004 har 4,25 miljoner kronor därifrån överförts till Jordbruksverket för stöd till FOR och Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation och för budgetåret 2005 föreslår regeringen att 3 miljoner kronor överförs från Formas till SLU för finansiering av det utvecklingsarbete inom parksektorn som bedrivs av centrumbildningen Movium (Mark och växter i urban miljö).
Det är angeläget att hela det sedan tidigare avsatta beloppet för fritidsodling och grönytor verkligen används för dessa ändamål. De resterande medlen, 3,75 miljoner kronor, bör därför i sin helhet fördelas på de nyss nämnda organisationerna. Alternativt bör organisationerna på annat sätt ges ett avgörande inflytande över hur medlen används till bl.a. information, rådgivning, försök och utvecklingsarbete.
Både fritidsodlingen och parksektorn har behov av att kunna finansiera försök, utvecklingsarbete, växtförädling och konsumentbevakning, liksom även olika slag av informations- och rådgivningsaktiviteter. Vid sidan härav bör fritidsodlingens organisationer kunna få stöd för organisationsutveckling i likhet med andra folkrörelser.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |
Ronny Olander (s) |