Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om införande av ett nationellt system för miljöklassificering av läkemedel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om tillämpningen av miljöbalken på läkemedel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om stärkt miljöhänsyn vid prissättning och användning av läkemedel.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att tydliggöra myndighetsansvaret för arbetet med läkemedelsfrågor inom ramen för miljömålsarbetet.
1 Yrkande 3 hänvisat till SoU.
Läkemedel används i stora mängder och når framför allt via avloppssystemen akvatiska ekosystem. Läkemedel är ofta kemiskt persistenta, vilket gör att de kan ansamlas i vattenmiljön. Nyligen rapporterade t.ex. den brittiska tidningen Observer om Prozac-förekomst i dricksvatten. Frågan har diskuterats i olika sammanhang men fortfarande saknas i stor utsträckning politiska beslut för att minimera riskerna.
I prop. 2001/02:63 De nya läkemedelsförmånerna uttalades att det är väsentligt att se över hur miljöhänsyn kan vägas in som en naturlig del vid förskrivning, användning och prissättning av läkemedel. Det finns dock fortfarande inga styrmedel i denna riktning.
Stockholms läns landsting har utvecklat en modell för miljöklassificering av läkemedel.
Tanken är att systemet skall omfatta samtliga läkemedelsgrupper år 2007. Ett sådant system bör införas på nationell nivå. Information om ett läkemedels miljöklassificering bör finnas tillgänglig i FASS, FASS vet samt i bipacksedlar, produktresuméer och Läkemedelsverkets produktdatabas (LVIS).
Miljöbalken är tillämplig även på läkemedel men trots detta tillämpas sällan produktvalsprincipen i praktiken (2 kap. 6 §). Regeringen bör göra en översyn som syftar till att produktvalsprincipen ska tillämpas fullt ut då det gäller läkemedel även i praktiken.
I 10 § förordningen (1998:941) om kemiska produkter och biotekniska organismer finns ett undantag för kemiska produkter som omfattas av läkemedelslagen. Regeringen bör ändra förordningen så att undantaget för läkemedel avskaffas.
Idag påverkar miljöriskerna med läkemedel inte prissättningen trots att ekonomiska styrmedel blir allt vanligare inom miljöpolitiken. Läkemedelsförmånsnämnden bör få i uppdrag att beakta läkemedels miljöpåverkan vid bedömning av till vilken grad läkemedlen ska subventioneras. För läkemedel med likvärdig medicinsk effekt skall 2 kap. 6 § MB tillämpas.
Alla överblivna läkemedel återlämnas inte till apoteken. För att öka graden av återlämning bör ett pantsystem införas för läkemedel som har betydande miljöpåverkan.
Idag är det flera myndigheter som har ansvaret för läkemedels miljöeffekter, nämligen Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Läkemedelsverket. För att läkemedels miljöpåverkan ska tas upp på ett seriöst sätt i arbetet med miljömålet Giftfri miljö bör myndighetsansvaret tydliggöras.
Stockholm den 24 september 2004 |
|
Åsa Domeij (mp) |
|
Ingegerd Saarinen (mp) |
Ulf Holm (mp) |