Motion till riksdagen
2004/05:MJ253
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Tvångsmatning av djur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att regeringen i internationella forum arbetar för att tvångsmatning av djur förbjuds.

Motivering

I en rapport från februari 2000, sammanställd av djurskyddsorganisationerna Advocates for animals och World Society for the Protection of Animals, redovisas alarmerande siffror om att produktionen av gåslever ökar i världen. Siffrorna är särskilt alarmerande mot bakgrund av det stora djurplågeri som produktionen är förknippad med. Romtraktaten stadgar att djur är kännande varelser. Medlemsstaterna har skyldighet att ta full hänsyn till detta. Enligt min uppfattning kan inte företeelser såsom produktion av gåslever och tvångsmatning leva upp till traktatens stadgande.

Produktionen av gåslever sker genom att gäss tvångsmatas tre gånger per dag med en blandning av majs, fett och salt. Under varje "matning" tvingar man i djuren upp till ett halvt kilo föda under några fåtal sekunder. 80 procent av de gäss som hålls för gåsleverproduktion hålls i små burar, i vilka de inte kan röra sig, stå upp eller sträcka på vingarna. I slutet av tvångsmatningsperioden har gässens lever svällt upp till tio gånger sin normala storlek. Under 1998 producerades det ca 16 800 ton gåslever. De största producenterna var Frankrike (13 100 ton), Ungern (2 100 ton) och Bulgarien (800 ton).

Enligt min mening bör regeringen bedriva ett intensivt arbete i internationella forum för ett förbud mot produktion av gåslever och tvångsmatning av djur. Inom EU har till exempel Danmark, Tyskland och Luxemburg förbjudit tvångsmatning av djur. Andra länder, exempelvis Sverige och Finland, har portalparagrafer i sina djurskyddslagar som indirekt omöjliggör tvångsmatning.

Under tidigare utskottsberedning av motioner har regeringen framfört att man driver frågan om att tvångsmatning av djur bör förbjudas i lämpliga sammanhang. Enligt min mening är det önskvärt att regeringen tydligare anger hur man arbetar med frågan. Det är ocksåönskvärt att riksdagen ger sin mening tillkänna för regeringen om behovet av att regeringen tydligt driver den frågan i internationella forum, inte minst inom ramen för EU-samarbetet.

Stockholm den 27 september 2004

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)