Motion till riksdagen
2004/05:MJ252
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Detaljregler meddelade med stöd av djurskyddslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om detaljregler meddelade med stöd av djurskyddslagen.

Motivering

Djurskyddslagen är en ramlag som lämnar över mycket av detaljregleringen till regering och till ansvarig myndighet. Lagens portalparagrafer är mycket allmänna och det finns dessutom ingen straffsanktion kopplad till om någon bryter mot dem. Det är däremot alltid straffsanktion mot att bryta mot en föreskrift som är meddelad med stöd av lagen.

Djurskyddslagen har skärpts vid flera tillfällen. När det gäller vård och förvaring av försöksdjur så skärptes lagen rejält 1998. Då fattade riksdagen beslut om att försöksdjur skulle hållas och skötas så att de kunde bete sig naturligt och så att deras hälsa främjades. Ändringen krävdes för att Sverige skulle leva upp till gemenskapsbestämmelserna inom EU.

Ansvariga myndigheter har dock inte uppdaterat föreskrifterna för vård och förvaring av försöksdjur sedan början av 1980-talet. De detaljregler som finns bygger med andra ord varken på den nya djurskyddslagen, som kom 1988, eller påändringen, som meddelades 1998.

Riksrevisionen har under året påtalat behovet av att riksdagen bättre följer den subdelegering som sker inom ramen för djurskyddslagen. Enligt min mening är det totalt oacceptabelt att föreskrifterna för vård och förvaring av försöksdjur inte har uppdaterats.

Jag anser att riksdagen bör kräva tydlig återrapportering från regeringen vad det gäller arbetet med detaljföreskrifter. Det kan rimligen inte vara lagstiftarens intention att eftersläpning ska ske, som t ex skett då det gäller vård och förvaring av försöksdjur. Riksdagen bör även överväga om det är möjligt att införa krav på att detaljregler meddelade med stöd av djurskyddslagen måste omprövas förslagsvis vartannat år. En sådan reglering skulle ställa krav på regering och myndigheter och skulle borga för en säkrare subdelegering, allt i enlighet med synpunkterna från Riksrevisionen.

Stockholm den 27 september 2004

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)