Motion till riksdagen
2004/05:MJ251
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Överklagandemöjlighet beträffande djurförsöksetiska nämndernas beslut


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet att överklaga beslut som fattas av de djurförsöksetiska nämnderna.

Motivering

De djurförsöksetiska nämnderna har till uppgift att pröva ansökningar om att få utföra djurförsök. Ifall nämnderna anser att försöken ligger i linje med de hårda krav som ställs i djurskyddslagen så ska nämnderna godkänna ansökningarna. Om de anser det motsatta ska de avslås.

I dag kan endast beslut som innebär att en nämnd avslår en ansökan av sökande part överklagas till förvaltningsdomstol. Däremot finns det ingen part som kan överklaga godkända ansökningar. Regeringen angav i propositionen om ny djurskyddsmyndighet (2001/02:189) att man avsåg att återkomma till riksdagen med ställningstagande kring förslag som medger möjlighet att överklaga besluten till Djurskyddsmyndighetens styrelse.

Enligt min mening är det olyckligt att endast vissa beslut som går i en riktning kan överklagas. Det speglar inte den rättssäkerhet som jag anser bör finnas i ett samhälle som säger sig måna om djuren.

Följande är ett exempel på hur läget är. Nyligen flyttades utförandet av ett djurförsök över från Göteborgs djurförsöksetiska nämnds upptagningsområde till upptagningsområdet för Stockholms norras djurförsöksetiska nämnd. En av forskarrepresentanterna reagerade kraftfullt över att den tidigare nämnden godkänt försöket (nämnden hade inte varit enhällig) eftersom han ansåg att försöket tydligt stred mot djurskyddslagen. Han lämnade in en reservation till nämnden, men nämnden kunde inte ens pröva ansökan eftersom prövningen redan var gjord.

Enligt min mening visar ovanstående på betydande brister i rättssäkerheten då det gäller den djurförsöksetiska prövningen. Även godkännande beslut inom de djurförsöksetiska nämnderna bör i framtiden av utsedd part kunna överklagas till domstol. Jag anser att riksdagen skall ge sin uppfattning om detta tillkänna och begära att regeringen återkommer med förslag på lämpliga förändringar.

Stockholm den 27 september 2004

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)