Motion till riksdagen
2004/05:MJ238
av Jörgen Johansson (c)

Utsläppsrätt för reservkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hos EU-kommissionen ansöka om att undanta reservkraftanläggningar som endast nyttjas i nödlägen från kravet om utsläppsrätt.

Motivering

EU-direktivet för handel med utsläppsrättigheter (2003/87/EC) omfattar förbränningsanläggningar med en installerad effekt över 20 MWh. Om det finns flera anläggningar på samma plats skall deras effekt räknas samman. Undantaget från regeln är anläggningar för förbränning av farligt avfall och hushållsavfall. Normen innebär att även reservkraftanläggningar inkluderas.

Enligt Elsäkerhetsverkets normer skall reservkraft finnas på samtliga sjukhus i händelse av elbortfall. Anläggningarna skall provköras för att säkerställa funktionen men körs i övrigt endast i nödläge. Detta innebär att den totala drifttiden vanligtvis blir några dygn per år.

Socialstyrelsens rekommendation är att akutsjukhus bör ha mer än 70 procent av det totala eleffektbehovet försörjt via reservkraft. Då det rör sig om stora effektuttag är dieselgeneratorer, som startas vid strömavbrott, i princip det enda rimliga alternativet med tillräcklig säkerhet.

Rimligheten i att normen skall omfatta reservkraft kan ifrågasättas då målet med dessa är att de inte skall användas. De utsläpp som anläggningarna skapar understiger t.ex. ett utsläpp från anläggningsmaskiner vid ett mindre anläggningsarbete. Medlemsstaterna har möjligheten att vid kommissionen ansöka om att exkludera vissa anläggningar från direktivet. Anläggningar som är installerade specifikt för reservkraft och därmed endast nyttjas i nödlägen bör undantas från EU-direktivets norm. Undantag från normen bör därför sökas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 23 september 2004

Jörgen Johansson (c)