Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att all hantering av vatten skall ske utifrån kravet om långsiktig hållbarhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en översyn av sanktionsmöjligheter och informationskrav för att förhindra dumpning av läkemedel sker.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återinföra normer för fordonstvättar.
Tillgång till vatten är en grundförutsättning för alla former av liv. Samhällets hantering av vatten i alla former skall därför ske utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv. Detta bör ges regeringen till känna.
Reningsverk utpekas ofta som miljöbovar. De renar avloppsvattnet med känd teknik och får bort omkring 80 procent av ämnen som inte är vattenlösliga och nedbrytbara. Resterande 20 procent rinner vidare ut i sjöar och hav, vilket då föranleder kritiken mot reningsverken. Mycket av de ämnen som förorsakar dessa ytterligare utsläpp är direkt beroende på mänskliga attityder. En stor del av ämnen som hormoner, läkemedel, tungmetaller och schamporester renas dock i reningsverken. För att komma längre fordras dock ett ändrat beteende i form av sortering redan vid källan. Allt för ofta utgör läkemedel ett avfall som spolas ner i toaletten. Apoteket har tillsammans med "Håll Sverige rent" genomfört informationskampanjer i syfte att minska utsläppen från läkemedel.
Läkemedel innehåller koncentrationer av ämnen som lätt kommer ut i recipienten och därmed bidrar till förorening. I och med att läkemedel, till största delen, förskrivs på recept bör information och restriktioner kunna klargöras för varje individ som köper läkemedel. Dessutom är många ämnen i läkemedel av sådan art att de inte skall tillåtas dumpas vare sig i toaletten eller i soporna. En översyn av sanktionsmöjligheter och informationskrav till dem som erhåller läkemedel bör göras i syfte att förhindra dumpningen av läkemedel. Detta bör ges regeringen till känna.
En ökande sektor där utsläpp, via förorenat vatten, sker är biltvättar. Till våren 2004 fanns allmänna råd som utfärdats av Naturvårdsverket på området men de slopades efter påtryckningar från petroleumbranschen. I tidigare anvisningar fanns riktvärden angivna för föroreningar från fordonstvättar. Krav på recirkulation och mängd av vatten per fordon fanns också. Målet var att åstadkomma ett slutet system där utsläpp stoppades. Mot bakgrund av det lovvärda målet framstår slopandet av de allmänna råden (AR 96:1) som ytterst förvånande. Förfarandet står i tydlig kontrast till miljömålen på samtliga övriga områden i samhället. Förekomsten av Naturvårdsverkets mål har inneburit att tre Svanenmärkta biltvättar skapats där utsläppskraven för metaller och mineralolja följer Naturvårdsverkets allmänna råd. Dessutom begränsas tillväxten av bakterier och de kemikalier som används är skonsamma och tillsynen följer skriftliga och tydliga rutiner. Slopandet av de allmänna råden innebär att utveckling i den här riktningen stoppas. Skall trovärdigheten i ett aktivt miljöarbete upprätthållas måste även myndigheterna visa viss målmedvetenhet. Det är alltså väsentligt att återinföra klara och tydliga normer för fordonstvätt. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Jörgen Johansson (c) |