Motion till riksdagen
2004/05:MJ231
av Jeppe Johnsson (m)

Fiskebyråkratin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen ser över den kontrollapparat som omger det svenska yrkesfisket i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Enligt en kartläggning som gjorts av Sveriges televisions regionala program Västnytt, finns det i stort sett lika många "fiskebyråkrater" som det finns aktiva yrkesfiskare. Byråkratin kring yrkesfisket beräknas kosta lika mycket som förstahandsvärdet av havsfisket.

Enlig uppgifterna i Västnytt bedriver ungefär 1.000 yrkesfiskare sin näring på båtar, som är större än tolv meter. I stort sett lika många personer i olika yrkeskategorier från olika myndigheter arbetar i dag med att övervaka dessa 1.000 fiskare. Den personal som man räknar in kommer från Kustbevakningen, Fiskeriverket, länsstyrelserna och Jordbruksdepartementet. Kostnaderna för de uppräknade tjänstemännen uppgår enligt kartläggningen till 879 miljoner kronor, vilket skall jämföras med de 969 miljoner kronor fisket inbringade då utredningen gjordes.

Men det kan bli ännu mer byråkrati och kostnader för denna. EU har långt framskridna planer på att tvinga på enskilda fiskefartyg inspektörer, som bland annat skall kontrollera att det inte fastnar tumlare i garnen. Detta trots att det i de delar av Östersjön där svenska laxfiskare fiskar har det, enligt en samstämmig fiskekår, inte förekommit tumlare på ett halvt århundrade. De tumlare som fanns tidigare försvann definitivt under de stränga isvintrarna på 40-talet. En annan bidragande orsak till att tumlarna försvann för 50 år sedan synes vara att man började med storskaliga oljetransporter i Östersjön med allt vad det drog med sig av utsläpp från tankrengörningar m.m. tillsammans med andra miljöstörande föroreningar.

Visserligen arbetar Fiskeriverket också med forskning och utveckling, vård av fiskevatten m.m. Även de andra myndigheterna har naturligtvis andra uppgifter än den direkta fiskekontrollen. Alla ingår dock i den statliga byråkrati som omger yrkesfisket.

Det är naturligtvis viktigt, nödvändigt och önskvärt att fisket kontrolleras, men det kan inte vara rimligt att detta sker med nuvarande stora kontrollapparat. Rimligen kan kontrollarbetet göras enklare och effektivare. Ansvariga politiker och myndigheter bör ta en allvarlig funderare på vad som är på väg att ske inom det svenska yrkesfisket.

Jag anser att regeringen skyndsamt skall utreda hur den kontrollapparat som omger det svenska fisket skall se ut i framtiden. Med den utveckling som skett de senaste åren är hela fiskebyråkratin på väg att spåra ur.

Stockholm den 27 september 2004

Jeppe Johnsson (m)