Motion till riksdagen
2004/05:MJ210
av Carina Hägg (s)

Möglande husfärger


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att konsumenter får tillgång till färg för utomhusbruk som ger rimligt skydd från angrepp av alger och svartmögel.

Motivering

Av estetiska skäl målar idag de allra flesta husägare sina fasader. Att förvänta sig en utveckling i motsatt riktning är högst osannolikt. Därför behöver frågan om husfärg uppmärksammas. Färger har miljöanpassats med hänsyn till både miljön och målaren. Färgindustrins åtgärder som ledde till lägre gifthalter i färg välkomnades av både konsumenter och yrkesmän.

Kemikaliinspektionen har definierat ett antal ämnen som olämpliga då de kan vara cancerframkallande. Skadliga biocider som bly och kvicksilver har förbjudits. Men år 2000 började många på allvar att uppmärksamma det växande problemet med svartmögel. Husfasader som är gröntonade av alger eller svartprickiga på grund av svartmögel är i dag en vanlig syn. Den forskning som förekommer på området sker i en mycket blygsam omfattning. En opartisk kvalitestkontroll av utomhusfärger skulle välkomnas av konsumenterna.

De färger som tidigare fanns på marknaden läckte tillräckligt med gift från den målade ytan för att hålla undan svartmögel och alger. I dag tvättas fasaderna istället med starka rengöringsmedel och husägare skrapar och målar om i avsikt att tygla alger och svartmögel. På så sätt har den förväntade miljöeffekten försvagats. Det är viktigt att balansen mellan miljöhänsyn, livslängd och tillsatser anpassas till vårt svenska klimat.

För den enskilde är det svårt att i dag bilda sig en uppfattning om vilket val av husfärg som är lämpligast. En delrapport från Folksams pågående test av vanliga utomhusfärger visade att flera färger möglade redan efter ett år utomhus. Nuvarande utveckling stärker inte enskildas motivation till miljöhänsyn. Allt fler konsumenter överväger möjligheten att inhandla hållbarare färg utomlands. En färg som sannolikt innehåller ämnen som inte längre är tillåtna i Sverige. Miljöeffekten minskar när sådan färg används istället för den inhemska som är miljövänligare. Problemet är av den omfattningen att åtgärder i syfte att få tillgång till husfärg med längre hållbarhet är önskvärd.

Stockholm den 17 september 2004

Carina Hägg (s)