Motion till riksdagen
2004/05:MJ16
av Jeppe Johnsson (m)

med anledning av prop. 2004/05:72 Förbättrad djurskydds- och livsmedelstillsyn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gemensamt europeiskt regelverk.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om likvärdiga avgifter för djurskyddstillsynen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte tillföra Djurskyddsmyndigheten ytterligare uppgifter.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Djurskyddsmyndigheten skall avvecklas.

Motivering

Sverige ligger i världstoppen då det gäller djurskydd. Denna position skall vi vara stolta mot och bibehålla. God djurhållning är givetvis en förutsättning för att man skall bedriva verksamhet med djur inblandade. En god djuretik är i dag en förutsättning för att man ska kunna bedriva kött- och mjölkproduktion, kycklinguppfödning, äggproduktion, pälsdjursuppfödning, etc. med bra resultat. Om så inte sker skall branschorganisationer, myndigheter och/eller konsumenter ingripa.

Dålig djurhållning är förödande inte bara för djuren utan också för svenskt lantbruk och djurhållning. Svensk djurhållning är mycket beroende av konsumenternas förtroende för att kunna överleva, utvecklas och expandera. Svenska djuruppfödare är duktiga på att ta fram livsmedel och övriga produkter med hög kvalitet från djurhållningen.

Sveriges djuruppfödare, är värda all uppskattning. De betyder mycket för en levande landsbygd. Detta gäller både för spannmålsodlingen, som fodret kommer från, såväl som andra näringar som är sammankopplade med verksamheten. Kravet är att kunna bedriva sin näringsverksamhet och verka i fri konkurrens. Men detta måste ske på villkor jämförbara med dem som gäller i de främsta konkurrentländerna. I annat fall kommer den svenska uppfödning att slås ut av uppfödare från andra länder som inte belastas av de extrakostnader som svensk jordbruks- och skattepolitik innebär.

Lika villkor

I propositionen föreslås bl.a. att möjligheten att samverka över kommungränserna skall öka. Detta är bra och kommer att förbättra och effektivisera tillsynen. Det är också viktigt att regelverken för djurhållning är stabila och att de i möjligaste mån inte avviker från dem som finns i övriga EU. Tillsynen bör också vara likvärdig inom EU så att tillsynen inte leder till snedvridande konkurrens mellan medlemsstaterna.

Likvärdiga avgifter

Avgifterna för djurskyddstillsynen bestäms av kommunerna och kan därför bli olika i olika kommuner för samma tillsyn. Myndigheternas tillsyn omfattar även tillsynen av sällskapsdjur och hästar. Denna typ av djurhållning har ökat och fortsätter att öka. Det är inte rimligt att den enskilde uppfödaren skall finansiera även tillsynen av dessa djur. Det är inte heller rimligt att de avgifter som tas ut för djurtillsynen skall finansiera de overheadkostnader som tillsynsmyndigheterna har, exempelvis lokalhyran i kommunhuset, vilken djuruppfödaren och övriga kommuninnevånare redan betalat som skattebetalare. Det är viktigt att tillsynsavgifterna är likvärdiga mellan landets kommuner, men detta räcker inte. De produkter som djuruppfödarna producerar skall konkurrera med övriga länders. Tillsynsavgifterna bör därför vara likvärdiga mellan de olika EU-länderna för att konkurrensen inte skall snedvridas.

Djurrättsaktivister

En annan fråga som drabbar den enskilde uppfödaren är angrepp från s.k. djurrättsaktivister. På olika sofistikerade sätt lyckas man skrämma uppfödare och deras familjer så att de känner stort obehag och kanske t.o.m. tvingas sluta med sin näringsverksamhet. Dessa kriminella aktiviteter som riktas mot djuruppfödare måste få ett slut och polisen måste mer aktivt beivra denna typ av brott. I förlängningen är detta ett stort hot mot demokratin och näringslivsfriheten. Straffskalorna bör ses över i avskräckande syfte.

Djurskyddsmyndigheten

Djurskyddsmyndigheten startade sin verksamhet 1 januari 2004. Myndigheten har ett drygt trettiotal anställda. Djurskyddsmyndigheten tog över att antal uppgifter som tidigare sköttes av jordbruksverket. För egen del hade och har jag uppfattningen att denna myndighet inte skulle inrättats. Myndigheten har en budget för innevarande år, som närmar sig 100 miljoner. För djurskyddet och djurtillsynen skulle det vara betydligt bättre om dessa medel i stället kom den direkta tillsynen till del. I propositionen finns förslag att utöka befogenheter och uppgifter för djurskyddsmyndigheten. Dessa förslag bör inte genomföras.

Antalet olika myndigheter som har ansvar för tillsynen bör istället minska och resurserna föras över till de praktiska inspektörerna. Djurskyddsmyndigheten är ett exempel på en onödig myndighet som nu bl.a. försöker skapa opinion i djurhållningsfrågor och driva fram hårdare och ibland helt omöjliga och vetenskapligt omotiverade regler utan att invänta politiska beslut och ställningstagande. Ett flagrant exempel var försöket att tvinga fram större minkburar oavsett vad forskningen kommer fram till och vad riksdagen beslutar. Myndigheten bör avvecklas.

Stockholm den 3 februari 2005

Jeppe Johnsson (m)