Motion till riksdagen
2004/05:MJ15
av Jan Andersson m.fl. (c)

med anledning av prop. 2004/05:72 Förbättrad djurskydds- och livsmedelstillsyn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av kommunalt självstyre.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bredda underlaget till den årliga tillsynsavgiften och i ett EU-perspektiv konkurrensneutrala tillsynsavgifter.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den årliga tillsynsavgiften bör finansiera rådgivning och stöd särskilt till små och medelstora företag.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om centralt stöd och råd till kommunerna i tillsynen enligt livsmedelslagen och djurskyddslagen.

  5. Riksdagen avslår 24 b § livsmedelslagen samt 24 b § djurskyddslagen i regeringens proposition som möjliggör att Livsmedelsverket respektive länsstyrelserna tar över kommunernas tillsynsansvar enligt dessa lagar.

  6. Riksdagen begär att regeringen följer upp konsekvenserna av att möjliggöra förelägganden enligt 24 c § livsmedelslagen och 24 c § djurskyddslagen i regeringens proposition och att regeringen därefter vid behov återkommer med ett nytt förslag.

Inledning

En god livsmedelstillsyn och ett fullgott skydd för djur är frågor som berör de flesta på ett eller annat sätt. Det är självklart att livsmedel ska hanteras på ett säkert och kvalitetssäkrat sätt. Djur ska behandlas väl och åtgärder ska vidtagas för att förebygga och åtgärda misskötsel och lidande. Djuren behöver en väl fungerande kommunal tillsyn som för deras talan.

Kommunerna har i dag olika sätt att lösa sitt uppdrag att utöva tillsyn utifrån en rad olika lagrum. Ett sätt att använda knappa resurser optimalt är att samverka i tillsynsfrågor. Centerpartiet har vid ett flertal tillfällen, t.ex. i motion 2003/04:MJ36, pekat på att det är viktigt att göra det möjligt för kommunerna att samordna den operativa tillsynen inom djurskydd och inom andra områden. Det är därför med tillfredsställelse vi kan konstatera att regeringen nu föreslår lagändringar som gör det möjligt att samordna den lokala tillsynen enligt livsmedelslagen och djurskyddslagen.

Kommunalt självstyre

Centerpartiets politik bygger på att varje enskild människa har förmåga att och vilja att ta ansvar för sig själv och andra. Utgångspunkten är ett underifrånperspektiv. Dessa principer gäller även för det kommunala självstyret. Centerpartiet har lyft denna fråga tidigare. Vi tror därför på kommunernas egen förmåga att ta ansvar för sina medborgares hälsa inom livsmedelsområdet och att ta ansvar för att djurskyddet fungerar väl.

Kommunerna är olika och har i dag olika sätt att lösa sitt tillsynsansvar. Detta gäller också inom livsmedels- och djurskyddsområdena. En del kommuner arbetar med differentierade avgifter som kan gynna en god lagefterlevnad inom närliggande områden, som t.ex. miljöskydd. Kommunalt självstyre möjliggör lokala lösningar och en helhetssyn på tillsynen. Självstyret är också centralt ur ett underifrånperspektiv. Därför får det kommunala självstyret inte inskränkas. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Tillsynsavgift enligt livsmedelslagen

Kommunernas resurser för att utöva tillsyn är ofta knappa. En breddning av underlaget för den årliga tillsynsavgiften enligt livsmedelslagen är därför i princip positiv. Centerpartiet anser dock att ett sådant beslut inte kan tas i dagsläget, eftersom resultatet och förslagen från den pågående utredningen för att ta fram ett förslag till nytt avgiftssystem för foder-, livsmedels- och djurskyddsavgifter (dir. 2004:140) ännu inte presenterats. Avgiftshöjningar bör också vara konkurrensneutrala i ett EU-perspektiv för svenska företag. Man bör därför avvakta utredningens förslag innan man gör förändringar av avgiften, så att en helhetssyn kan åstadkommas. Detta bör ges regeringen tillkänna.

En höjning av den årliga tillsynsavgiften enligt livsmedelslagen bör drabba dem som missköter sig. Kostnader som uppkommer vid inspektioner som föranleder åtgärder ska inte bäras av kollektivet. Mindre företag har ett ofta ett uttalat behov av rådgivning och stöd. Den årliga tillsynsavgiften bör finansiera även rådgivning och stöd till särskilt små och medelstora företag. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stöd och råd till kommunerna

Regeringens förslag lyfter fram Livsmedelsverkets och länsstyrelsernas roll när det gäller stöd och rådgivning till kommunernas i tillsynsverksamheten. Det är bra. Stöd i den lokala djurskyddstillsynen i form av centralt framtagen tillsynsmetodik, mallar och checklistor är bra om det sker i nära samverkan och dialog med kommunerna. Kommunernas egna erfarenheter och lösningar bör alltid beaktas. Checklistor och andra stödjande åtgärder får därför inte blir tvingande. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Övertagande av kommunalt tillsynsansvar

Regeringen föreslår att Livsmedelsverket respektive länsstyrelserna ska kunna ta över det kommunala tillsynsansvaret bl.a. om det finns särskilda skäl. Ett sådant beslut kan bara återkallas av regeringen. Förslaget missar målet och är en kraftig inskränkning av det kommunala självstyret. Centerpartiet motsätter sig denna inskränkning i det kommunala självstyret. Därför avslår Centerpartiet 24 b § livsmedelslagen i regeringens proposition samt 24 b § djurskyddslagen i regeringens proposition.

Regeringen föreslår att Livsmedelsverket respektive länsstyrelsen ges möjlighet att förelägga kommunen att avhjälpa bristen. Förslaget ger de centrala myndigheterna möjlighet att agera. Att både ge de centrala tillsynsmyndigheterna möjlighet att ta över tillsynsansvaret och att förelägga är som att ha både hängslen och livrem. Centerpartiet begär att regeringen återkommer med en uppföljning av vilka effekter förelägganden ger i praktiken. Först därefter kan eventuella andra åtgärder för att motverka, som inte inskränker det kommunala självstyret, utredas.

Stockholm den 3 februari 2005

Jan Andersson (c)

Claes Västerteg (c)

Birgitta Carlsson (c)

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Sellén (c)

Sofia Larsen (c)

Margareta Andersson (c)