Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utvärdera den nya förmånsrättslagen innan Basel II-reglerna införs fullt ut.
När den nya förmånsrättslagen infördes i Sverige, efter finsk förebild, var motivet att alla kreditorer till ett företag skulle jämställas vid en konkurs och detta skulle underlätta en rekonstruktion av ett företag genom ackordsförfarande eller administratormedverkan.
Det innebar i praktiken att företagshypoteket värderades ned som säkerhet för kreditgivande bank och att alla andra kreditorer värderades upp.
Nu har en tillräckligt lång tid förflutit och erforderliga erfarenheter vunnits för att se trender som kan berika en rejäl utvärdering. En rad rapporter talar för närvarande i samma riktning. Det är svårare för företag att låna pengar i allmänhet och i glesbygd i synnerhet. Det har blivit vanligare att banker finansierar företagsamhet genom factoring och leasing än genom normala krediter som lån och checkräkning, med högre kostnader som följd för det enskilda företaget och mindre förfoganderätt över egendom och lösöre men med större bankinflytande över tillgångsmassan och mindre återvinningsbara tillgångar för andra kreditorer. Alltså motsatsen till vad den tilltänkta nya förmånsrättslagen var ämnad att åstadkomma. Inget tyder heller på att antalet rekonstruktioner har blivit fler, vare sig genom ackord eller administratorsmedverkan.
Ur denna synvinkel är lagen redan nu mogen att utvärderas. Men mot bakgrund av att nya internationella regler för kreditgivande, kapitaltäckning och riskvärdering som tagits inom ramen för centralbankernas samarbetsorganisation, "Bank for Internationel Settlements", i Basel och som kallas Basel II snart skall införas i vårt land, liksom i alla medverkande länder, framstår en utvärdering som alldeles nödvändig. Den nya förmånsrättslagen i kombination med Basel II-reglerna pekar i samma riktning. Att låna blir svårare. Kraven på säkerhet ökar. Kostnaderna för det enskilda företaget ökar. Kreditorer måste gardera sig vid leveranser. Tiden är med andra ord mogen för en utvärdering!
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Kenth Högström (s) |