Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av en statlig patentförsäkring för att skydda svenska innovationer.
Företag som exporterar till länder med instabila regelverk, tveksam rättssäkerhet eller dåliga betalningsrutiner kan erhålla skydd för sina fordringar genom stöd av Exportkreditnämnden.
Företag eller enskilda som förlorar materiella tillgångar genom stöld erhåller ett vidsträckt skydd genom normala och prisvärda företags- eller hemförsäkringar. Därtill ställer det allmänna upp för att spåra, ta fast och fälla tjuven utan kostnadsdebitering.
Företag som hamnar i civilrättsliga mål på grund av tvist eller av annan orsak, har som regel ett rättsskyddsbelopp i sin företagsförsäkring att tillgå, för att bestrida processkostnaderna.
Men en enskild uppfinnare eller upphovsman har som regel ingen ekonomisk möjlighet att försäkra sig mot patent-/upphovsintrång och de processer som kan följa av detta. Uppfinnaren/upphovsmannen har som regel fullt upp med att finna finansiering för att bekosta patentansökningar eller mönsterrättsansökningar.
Det finns ett otal exempel på hur stora företag, både inhemska och multinationella, har gjort allt för att hindra patent att kommersialiseras. Knepen därtill är många och svårbemötta. En enskild innovatör har som regel ingen möjlighet att värja sig mot ett storbolags försök att skada eller stoppa en innovation. I vart fall har innovatören som regel inte råd att bekosta de nödvändiga processer som krävs för att föra talan.
Det senaste exemplet på intrångsskada för att inte säga patentstöld är hur vår idag främste uppfinnare Håkan Lanz tvingas ge upp sina skadeståndsanspråk och sitt patent efter en serie enormt kostsamma juridiska processer i USA.
Detta är ett hot mot innovationsklimatet och därmed mot framtidens näringsstruktur och arbetsmarknad.
Ett enkelt sätt vore att staten gav Nutek eller Almi uppdraget att organisera en innovatör/patentförsäkring, som alla blivande och existerande patentägare/upphovsmän kunde teckna för en överkomlig peng, och som skulle syfta till att bestrida rättsliga processer åtminstone fram till tingsrättsnivån.
Efter denna dom kunde en särskild patentutvärderingsnämnd ges uppdraget att bedöma huruvida svenska intressen kan anses så hotade att man rekommenderar talan i högre instans. Om så bedöms vara fallet, kunde Nutek (staten) föra patentinnehavarens talan i följande processer och vara beredd att bekosta dem mot viss framtida royaltyanspråk i ersättning. Med andra ord utjämnas styrkeförhållandena radikalt och sannolikheten minskar rejält för att mindre nogräknade intressen genskjuter ett patent av ren och skär konkurrensbegränsningsuppsåt eller annat tveksamt syfte.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Kenth Högström (s) |