Motion till riksdagen
2004/05:L387
av Christina Axelsson m.fl. (s)

En konsumentbalk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att samla all konsumentlagstiftning i en gemensam konsumentbalk.

Motivering

Vårt samhälle blir alltmer globalt. Vi kan, genom Internet, ha kontakter med hela världen. Vi kan också handla via nätet, både kapitalvaror och daglig­varor, som sedan levereras till våra hem. Vi har också, i allt högre grad, fått möjlighet att välja mellan olika utförare av konsumenttjänster. Det kan gälla exempelvis val av leverantör för elektricitet i hemmet, val av telefonbolag eller vilken form av hemtjänst eller äldreboende jag önskar mig.

I takt med det ökade, internationaliserade utbudet finns ett växande behov av information för att kunna bedöma kvaliteten hos de varor som erbjuds. Den medvetna konsumenten vill göra sina val utifrån fakta och därmed växer kravet på möjligheten att få god information och kunskap om produkterna. I vårt land har vi länge haft starka konsumentorganisationer som på frivillighetens grund värnat konsumentens rätt och möjligheter till goda val. Dagens utbud och konkurrensutsatta tjänstesektor ställer nya och högre krav på information till kunderna. Konsumenten får erbjudanden via reklam såväl genom annonser som direkt till kund. Konsumentorganisationer behövs för att debattera tillgänglighet, pris och kvalitet på erbjudanden om varor och tjänster.

Dessa organisationer har behov av stöd för att kunna fortleva och för att kunna möta medlemmarnas behov och önskemål. Lika viktigt är det för organisationerna att kunna möta unga människors frågor och krav vad gäller konsumentupplysning. Det innebär att konsumentorganisationernas fortlevnad är beroende av samhällets stöd för att kunna utvecklas till moderna organisationer för dagens och morgondagens konsumenter. I många kommuner saknas konsumentvägledare och där är de frivilliga organisationerna än viktigare.

Inte minst ungdomar behöver lära sig mer om konsumenträtt. För att konsumentintresset ska kunna hävdas behövs det en bra och konsekvent lagstiftning. Det ska vara lätt att hitta och förstå vilka rättigheter och skyldigheter som man har som konsument. För att effektivisera lagstiftningen kring konsumentfrågorna är det önskvärt att man samlar all konsumentlagstiftning i en gemensam konsumentbalk. Detta skulle innebära att konsumentorganisationerna skulle få större möjligheter att på ett effektivt sätt ta tillvara konsumentintresset.

Stockholm den 30 september 2004

Christina Axelsson (s)

Göran Persson (s) i Simrishamn

Inger Jarl Beck (s)

Lars Wegendal (s)

Helene Petersson (s)