Motion till riksdagen
2004/05:L386
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Stöd till frivilliga konsumentorganisationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av samhälleligt stöd till frivilliga konsumentorganisationer.

Motivering

Det svenska konsumentintresset företräds i flera sammanhang av Livsmedelsverket och Konsumentverket. Dessa myndigheter kan, inte minst inom EU, företräda konsumenterna för att skapa säkra livsmedel både vad gäller djuruppfödning och kontroll och regler för olika grödor. Många frågor kräver också medverkan från NGO:er (icke statliga organisationer). Ibland är det bra att staten företräder konsumenterna, men för att företräda konsumentintresset behövs också aktiva frivilliga konsumentorganisationer. De kan också driva konsumentfrågorna på basplanet i butiker, bostadsområden och på arbetsplatser. Det är bara den medvetna konsumenten som kan kräva exempelvis ägg från frigående höns.

Dagens rika utbud av varor från hela världen ställer större krav på konsumenten att valet kan göras på ett bra sätt. Det räcker inte med att endast jämföra priset utan konsumenten behöver även information för att kunna göra ett val mellan exempelvis närodlat kontra varor som fraktats lång väg. En annan bedömning kan vara om man ska köpa genmodifierade varor eller inte. Det måste finnas information på varorna eller på annat sätt i butiken så att konsumenten vet vad det är han köper, men för insikten om varför krävs annat än produktinformation. Exempelvis: mjölk från Tyskland säljs billigt men att handla svensk mjölk gynnar våra öppna landskap. Vilken mjölk jag ska välja behöver debatteras för att jag ska veta.

För att vi ska kunna behålla, och helst även engagera fler aktiva konsumenter, är det viktigt med debatt och information. Frivilliga konsumentorganisationer har en viktig uppgift att sprida information så att konsumenten kan göra ett medvetet val även vid inköp av sina dagligvaror. Det är angeläget att dessa får möjligheter att verka och informera medborgarna på ett effektivt sätt. Konsumentorganisationernas berättigande är större idag än på flera år tidigare. Tillgängligheten på varor från hela världen är stor idag och kommer med största sannolikhet att bli än större i framtiden. Konsumenten måste bli medveten om sin makt att påverka. Köp inte skor, kläder eller möbler som tillverkas av barn till exempel. Det tvingar producenterna att skärpa sig om de ska få sälja. Men konsumenten måste veta och därför måste också samhället satsa på de frivilliga konsumentorganisationerna.

Medvetna konsumenter gör kloka val. Konsumentinformation och vetskapen hur vi med våra inköp påverkar bör starta redan i skolan. Konsument­inflytande som en politisk fråga behöver bli mer synligt i vårt samhälle. De konsumentorganisationer som idag är aktiva och de som kan komma att byggas upp i framtiden behöver stöd från samhället för att kunna företräda våra svenska konsumenter både i vårt land, i EU och i internationella sammanhang.

Stockholm den 30 september 2004

Christina Axelsson (s)

Anita Johansson (s)

Krister Örnfjäder (s)

Lilian Virgin (s)

Inger Jarl Beck (s)