Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av konsumentforskning samt att sprida forskningsrön till konsumenterna
Frågor inom konsumentområdet är viktiga för alla. Fåämnesområden berör så många människor som livsmedelskonsumtion, hur våra livsmedel tillverkas och hur de hanteras hela vägen från jord till bord till jord. De nya produkter som nu tas fram på livsmedelsområdet, kräver mycket information om innehåll och framställningsmetod till konsumenterna. Sedan mitten av 1970-talet har Konsumentverket haft medel för konsumentforskning men sedan 1997 är det Forskningsrådet, numera Vetenskapsrådet, som har ansvaret. Samma år inrättades i Göteborg ett nätverk av forskare kallat FIK, Forskarnätverk för interdisciplinär konsumentforskning. På deras initiativ inrättades sedan i
Göteborg våren 2001 Centrum för konsumentvetenskap (CFK). Forskningen vid CFK inriktas på exempelvis hushållens ekonomi, varuförsörjning, reklamens påverkan samt teknik, funktion, miljö och säkerhet hos produkter. CFK har till uppgift att skapa möjligheter till forskningssamarbete mellan forskare från olika fakulteter och institutioner, bidra till utveckling av kunskap samt att ge nya infallsvinklar genom att skapa forum för kontakter nationellt och internationellt mellan forskare och även mellan forskare och företag, myndigheter och organisationer. De skall vidare medverka i forskarutbildning samt anordna kurser, seminarier och s.k. workshops.
Riksdagen har behandlat regeringens handlingsplan för konsumentfrågor. Den innehåller fem mål för konsumentpolitiken:
det första om att konsumenternas ställning och inflytande på marknaden skall stärkas (inflytandemålet)
det andra om att hushållen skall ha goda möjligheter att utnyttja sina ekonomiska och andra resurser effektivt (hushållningsmålet)
det tredje om att konsumenternas hälsa och säkerhet skall skyddas (säkerhetsmålet)
det fjärde om att sådana konsumtions- och produktionsmönster skall utvecklas som minskar påfrestningarna på miljön och bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling (miljömålet)
det femte att konsumenterna skall ha tillgång till god vägledning, information och utbildning (kunskapsmålet).
För att dessa mål skall nås och spridas behöver såväl utbildningsväsendet som andra offentliga och privata verksamheter inom konsumentområdet genomsyras av dem. Vi behöver bilda konsumentkluster med konsumenter, producenter, universitet och högskolor eller för att använda ett populärt engelskt uttryck bilda ett Consumers valley.
Var detta konsumentkraftverk skall samlas, var denna dal skall vara belägen kan diskuteras. Men att det behövs och är viktigt för att dagens konsumenter skall ges förutsättningar att möta morgondagens produkter är klart. Vi vill dock framhålla vikten av samverkan med producenter. I Jämtlands län finns unik kunskap som är viktig för hela landet och de ligger i framkant när det gäller satsning på landsbygdsutveckling och småskalig livsmedelsproduktion. Där skulle det kunna byggas upp ett kunskapskluster kring Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling i Ås, ett nationellt centrum för lokal livsmedelsförädling som svarar för utveckling av produkter och produktionssätt från såväl konsumenter som producenter. Numera handlar det inte bara om smak, färskhet och pris utan också om etik, miljö och djurskydd.
Dagens konsumentinriktade livsmedelsforskning är till alltför stor del inriktad på industrins behov och villkor. Men de bortglömda frågorna som måste lyftas fram är information till konsumenter med knappa ekonomiska resurser, tillgängligheten för konsumenter med olika handikapp och en juste marknadsföring. Det finns idag tecken på tydliga mönster mellan dem som har och inte har kunskap och inflytande. Vi behöver därför bättre belysa kunskapsluckorna och ge förutsättningar till att göra konsumtionen mer rättvis.
Att få mer rättvisa för konsumtion är ett viktigt arbete som inte minst engagerar flera av våra folkrörelser som arbetar med konsumentfrågor. Sveriges konsumentråd samlar organisationer som arbetar med just detta och når ut med information genom sitt nyhetsbrev Konsumentmakt. De borde få ett nytt uppdrag med att inom ramen för EU- samarbete hjälpa till att söka medel som riktar sig till konsumenter både vad gäller forskningsinsatser och medel för att sprida de kunskaper som forskarna kommer fram till. Då kan de sprida den kunskap som kommer från Consumers valley till många konsumenter.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Christina Axelsson (s) |
|
Rune Berglund (s) |
Eva Arvidsson (s) |
Per Erik Granström (s) |
Kaj Nordquist (s) |