Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av föräldrabalken så att ogifta sammanboende tillåts adoptera på samma villkor som övriga i enlighet med vad i motionen anförs.
Idag föds runt hälften av alla barn av en ogift mor. (1996 uppgick andelen till 53,9 %.) De allra flesta av dessa mödrar sammanbor med barnets far. Men hade dessa sambor inte kunnat få barn på egen hand hade de inte haft rätt att ansöka om adoption. Rätten att ansöka om adoption är idag i allt väsentligt förbehållen makar och par som ingått partnerskap. Föräldrabalken anger idag de förutsättningar som ska gälla för adoption och där utesluts ogifta sammanboende.
Varför har inte sambor, t ex en ogift kvinna och en ogift man, som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, samma rättigheter att ansöka om adoption som de par som stått framför prästen alternativt vigsel/partnerskapsförrättaren? Blir de som inhämtat guds och samhällets välsignelse över sin relation bättre föräldrar? Lagstiftaren har alltjämt svårt att se att dagens familj ser ut på många olika sätt, men att den alltid är lika mycket värd. Här finns ännu ett exempel på eftersläpning.
För ensamstående finns det inget formellt hinder i Sverige att få adoptera, även om det i praktiken kan se annorlunda ut. Men när det gäller sammanboende finns ett mycket tydligt och klart formellt hinder. Sambor göre sig icke besvär. Det är nu hög tid att göra någonting åt detta, att skyndsamt ändra lagstiftningen. Självfallet ska det här liksom vid andra adoptioner vara avgörande att se till barnens bästa. Självfallet måste det för barnens bästa bli möjligt för sambor att ansöka om adoption. Det vore att visa insikt och intresse för modern familjepolitik.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Kerstin Lundgren (c) |
Rigmor Stenmark (c) |