Motion till riksdagen
2004/05:L323
av Yvonne Ångström (fp)

Förmånsrättslagen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bibehålla företagsinteckningens värde på 100 %, innefattande även de företagsinteckningar som lämnats som säkerhet under 2004.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att företagsinteckningar som uttagits före 2004 tills vidare skall bibehålla ett värde på 100 %.

Motivering

För svenska småföretagare är ett stabilt och förutsägbart kreditgivningssystem en viktig förutsättning. Företagens lånefinansiering domineras nästan helt av bankerna. Med den nya förmånsrättslagen som trädde i kraft den 1 januari 2004 har kreditgivningen på ett alarmerande sätt försvårats, vilket fått direkt skadliga effekter för småföretagare.

Förmånsrättslagen innebär att företagsinteckningens ställning som säkerhet vid nya krediter minskades från 100 till 55 procent från och med 1 januari 2004. Beslutet innebar också att från och med 1 januari 2005 får den nya lagen retroaktiv verkan för företagskrediter tagna före 1 januari 2004.

Inför riksdagens beslut i juni 2003 varnade många mindre företagare och flera av näringslivets intresseorganisationer för att den nya lagen skulle få mycket negativa konsekvenser för bankernas möjligheter att bevilja krediter till småföretag. Trots de högljudda varningsropen bland annat från näringslivet i Västerbotten drevs den nya lagen igenom, utan att ens en konsekvensanalys genomfördes. Sedan lagen trädde i kraft har effekterna visat sig bli precis så skadliga som vi kritiker förutsåg. Framför allt småföretagarnas tillvaro har blivit ännu tuffare än tidigare och företagandet har blivit mer instabilt. Factoring, leasing, privata säkerheter och borgen har nu blivit de vanligaste åtgärderna från bankerna för att säkerställa krediterna.

Akuta åtgärder behövs för att företagare inte ska drabbas av ytterligare svårigheter att beviljas krediter. Den förestående omvandlingen av gamla företagsinteckningar från 100 till 55 procent från och med årsskiftet måste stoppas alternativt skjutas på framtiden. Verkställandet av lagen innebär att företagens samlade säkerheter i Sverige vid årsskiftet minskar med upp emot 50 miljarder kronor. Det är inget annat än ett gigantiskt risktagande med svensk småföretagsamhet att ta bort så stora banksäkerheter från kreditmarknaden. Det hotar småföretagarnas existens och försvårar företagens tillväxt. Expansion av nya arbetstillfällen i företagen omöjliggörs.

Därför bör den förestående förändringen av äldre företagsinteckningar slopas helt och den nuvarande företagsinteckningens ställning återställas till 100 procent. Den alternativa lösningen är att skjuta upp omvandlingen av gamla företagsinteckningar från 100 till 55 procent. De retroaktiva effekterna hotar företagens existens. En total återgång till 100 procent torde endast ha en marginell påverkan på statsbudgeten men stora dynamiska effekter för näringslivets tillväxt.

Innan riksdagen stiftade den nya förmånsrättslagen hade ingen konsekvensanalys genomförts. Det är synnerligen angeläget att belysa konsekvenserna för småföretagare och att dessa företagare får delta i konsekvensanalysen.

Stockholm den 28 september 2004

Yvonne Ångström (fp)