Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs en stark och pådrivande konsumentrörelse.
Konsumenten och producenten möts inte på samma villkor. Producenten har ofta mer resurser och större kunskaper. Och inom vissa områden är skillnaden särskilt tydlig. Den privatperson som köper en dator eller annan avancerad teknisk produkt, banktjänster eller andra relativt komplicerade tjänster befinner sig ofta i ett rejält underläge. Självklart påverkar maktbalansen priset och kvaliteten. Det är därför som det är viktigt med en stark konsumentrörelse.
Sverige är något av folkrörelsernas förlovade land. Vi har starka intresseorganisationer inom i stort sett alla samhällsområden. Svensk fackföreningsrörelse har en jämförelsevis stark ställning, idrottsrörelsen organiserar många och vi har röststarka intresseorganisationer inom miljöområdet och andra områden. Sannolikt utgör vårt relativt aktiva föreningsliv en viktig tillgång för hela samhällets utveckling. Det ide- och intresseburna organisationslivet är ett viktigt komplement till privata och offentliga verksamheter.
Det saknas en riktigt stark konsumentrörelse. Visst finns det embryon. På Internet kan den kunskapssökande konsumenten hämta stöd. Konsumentgillen, PRO och andra organisationer gör insatser, men detta till trots är den enskilde konsumenten ofta tämligen utlämnad. Statliga myndigheter och kommunala rådgivningar spelar också en viktig roll, men deras ansvar och möjligheter är av förklarliga skäl begränsade. Offentliga myndigheter kan inte på samma sätt som frivilliga organisationer bilda opinion och ta ställning.
Frivilliga organisationer måste självklart hämta sin kraft ur enskilda individers engagemang. Men staten och kommuner kan underlätta för enskilda att engagera sig. I förhållande till starka producentintressen, inte så sällan uppbackade av internationellt kapital, väger det rent ideella engagemanget lätt. Det har tidigare tagits flera initiativ för att samla och utveckla de konsumentorganisationer som redan finns. Från bildningsförbundet ABF:s sida har initiativ tagits för att stimulera bildning och utbildning i konsumentpolitiska frågor. Men faktum kvarstår, det saknas fortfarande en stark, riksomfattande och folkligt förankrad konsumentrörelse i vårt land.
Det kan handla om att ge stöd till redan befintliga insatser. Studieförbunden kan bli en aktör att räkna med med tanke på behovet av en stark, riksomfattande och folkligt förankrad konsumentrörelse. Pensionärsrörelsens priskontrollanter har t ex spelat en icke oväsentlig roll för att sätta press på handlare i vårt land. Men det kan också handla om att utveckla stöd till nya ideella aktörer.