Motion till riksdagen
2004/05:L246
av Matilda Ernkrans och Louise Malmström (s)

Märkning av bilder som används i reklamsyfte


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att initiera ett arbete som syftar till en märkning av manipulerade bilder som används i reklamsyfte.

Motivering

Varje dag översköljs vi av reklam om allt och inget. Syftet med reklamen är att marknads­föra en produkt för att få oss intresserade av varan och köpa den. Inte sällan marknadsförs allt från bilar till damunderkläder av lättklädda, ytterst vältrimmade och lyckade människor utan minsta hårstrå eller valk på kroppen. I de allra flesta fall är dessa bilder retuscherade, det vill säga ändrade och manipulerade så att modellen ska se vackrare, smalare och hårlösare ut än vad denne egentligen är. Det är mycket ovanligt att producenten i sin reklam talar om att bilden är manipulerad.

Det borde vara allas vår angelägenhet att vara tydligare med vad som är manipulerat. Speciellt med tanke på den kroppsfixering som råder i vårt samhälle och mångas mycket snedvridna bild av dem som man tagit som sina ideal. Ett sätt att skapa större tydlighet är att på manipulerade bilder, som används i reklamsyfte för att ytterligare öka attraktionen för en produkt, tala om att fotomodellens kropp på något sätt blivit ändrad och att denne inte ser ut på detta sätt i verkligheten.

Märkningen av manipulerade bilder i reklamsyfte skulle kunna jämställas med den märkning som görs vid andra fotomontage, såsom när en person sätts i en miljöbild där den aldrig varit eller för att illustrera hur en påtänkt byggnad skulle kunna se ut i en viss miljö. Märkningen skulle kunna vara en signal till tjejer och killar, kvinnor och män, att dagens kroppsideal är så förvrängt och konstlat att inte ens fotomodellerna själva kan leva upp till det. En del av poängen med märkningen är att tydliggöra att inte en enda människa faktiskt ser ut som det skönhetsideal som så många försöker uppnå. En märkning av manipulerade bilder i reklamsyfte är naturligtvis inte den enda förändring som måste till för att förändra dagens skeva skönhetsideal och kroppsfixering, men det kan vara en liten del i en större helhet.

Regeringen borde kunna initiera ett arbete som syftar till en märkning av manipulerade bilder som används i reklamsyfte.

Stockholm den 22 september 2004

Matilda Ernkrans (s)

Louise Malmström (s)