Motion till riksdagen
2004/05:L218
av Magdalena Andersson och Ewa Thalén Finné (m)

Gemensam vårdnad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beakta lämpligheten av gemensam vårdnad då våld och/eller övergrepp förekommit i familjen.

Motivering

Varje år skiljs 30 000 föräldrapar åt. Det berör 55 000 barn.

I de allra flesta fall kommer föräldrarna överens om vårdnadsformen för barnen, men inte alltid.

År 1998 antogs lagen om vårdnad, boende, umgänge. Den förutsätter att alla föräldrar som skiljer sig och har barn skall ha gemensam vårdnad, eftersom det anses bäst för barnet. I de fall föräldrarna inte kommer överens är det samarbetssamtal med huvudinriktning på att föräldrarna skall komma överens som gäller. I sista hand är det tingsrätten som fattar beslut om vård­naden.

Gemensam vårdnad och gemensamt ansvar om de gemensamma barnen är naturligt och en självklarhet. Men för alla separerade föräldrar med barn är det inte alltid det rätta. Många misshandlade kvinnor eller mammor till barn som utsatts för övergrepp kan vittna om utdragna och plågsamma vårdnadstvister. Man vill skydda sina barn från våld och tvingas i stället ofta höra att det är till "barnets bästa" med umgänge med fadern. Samarbetssamtal upplevs ibland av dessa kvinnor som styrande, ibland så inriktade på målet om gemensam vårdnad att samtalsledare och i senare skede domstolar de facto verkar bortse från tidigare händelser i familjens liv.

Flera domar har avgivits där tingsrätten dömt gemensam vårdnad om barn, trots att det förekommit våld i familjen och/eller att någon förälder blivit dömd för sexuella övergrepp.

Detta har trots att lagutskottet i samband med föräldrabalksreformen 1998 uttalat att "i de fall där den ena föräldern utsätter en familjemedlem för våld, trakasserier eller annan kränkande behandling, bör gemensam vårdnad mot en förälders vilja vara utesluten". Lagen är så fokuserad på framtiden att i enskilda fall kvinnor uppmanats att lägga tidigare händelser bakom sig och i stället se framåt.

Vi anser att lagen bör ses över så att barns rätt till trygghet och säkerhet går före målet om gemensam vårdnad mellan föräldrar.

Stockholm den 22 september 2004

Magdalena Andersson (m)

Ewa Thalén Finné (m)