Motion till riksdagen
2004/05:L216
av Magdalena Andersson (m)

Delat skadestånd med gärningsmannen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder gällande skadestånd.

Motivering

Kvinnor som misshandlats av sina män och fått skadestånd tilldömt tvingas att dela skadeståndet med sina män när de skiljer sig. Likadant är det när en förälder har misshandlat eller utnyttjat sina barn sexuellt och dömts till skadestånd.

I en granskning som radions Eko-redaktion har gjort av 100 ärenden om kvinno- och barnmisshandel vid Brottsoffermyndigheten, visade det sig att en tredjedel av kvinnorna fortfarande var gifta när skadeståndet betalades ut och därmed riskerade att dela skadeståndet. I en fjärdedel av fallen med barnmisshandel var makarna gifta när skadeståndet betalades ut.

En make kan inte bli skyldig att betala den andra makens skuld. Men ett skadestånd kan på olika sätt påverka egendomsfördelningen mellan makarna. Det finns redan i dag jämkningsregler i äktenskapsbalken vid bodelning, så lagstiftningen borde vara tillgodosedd. Äktenskapsbalken säger bl a att en fordran på skadestånd som en make har mot den andra maken eller någon annan undantas från bodelningen och ska inte ingå i det belopp som ska fördelas mellan makarna.

Trots att det finns regler som är avsedda att undvika resultat som nämns här ovan har problemen inte försvunnit, det krävs av allt att döma ytterligare åtgärder. En möjlig linje kan vara att det tilldömda skadeståndet ses som enskild egendom och därmed inte kan tas med i de gemensamma tillgångar som ska delas vid bodelning.

Stockholm den 22 september 2004

Magdalena Andersson (m)