Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avskaffandet av äktenskapsbalken till förmån för civilrättsliga avtal.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättandet av en utredning i enlighet med motionens intentioner.
Vad är en familj? Det borde rimligen vara ett helt civilt begrepp. Politiken bör inte lägga sig i och framför allt inte favorisera vissa livsstilar. Ett vanligt argument i debatten kring partnerskapslagen var att homosexuella relationer inte kunde resultera i egna barn och därför heller inte var att betrakta som en "familj".
Med detta resonemang finns det bara en enda typ av familjebildning som verkligen går att definiera som en familj, nämligen kärnfamiljen. Alla andra typer av relationer bortdefinieras automatiskt. Redan före partnerskapslagstiftningen fanns det ju fler typer av "familjer" än kärnfamiljen.
Dessutom borde den som använder detta argument logiskt sett också anse att ett heterosexuellt par som inte kan få egna barn inte utgör en familj. Det enklaste och mest rimliga vore om kvinnor, män, kompisar eller syskon reglerade sina förhållanden genom fria civilrättsliga avtal.
Äktenskapsbalken ger ett paketskydd för alla gifta par oavsett önskemål och levnadssätt. Vid skilsmässor sätts balkens skydd i prövning eftersom väldigt få har tagit reda på vilket skydd och vilka förpliktelser den innebär. Man tror att man har rätt till hälften, men det finns en mängd av kryphål som uppdagas i domstol eller i en förhandling mellan parterna. Dessutom kan man vid äktenskapets ingång förhandla bort delar av skyddet.
Människor borde upprätta sina egna avtal mellan varandra. På det sättet blir båda makarna medvetna om vilket skydd och vilka förpliktelser som verkligen gäller. Civilrättsliga avtal löser dessutom de skillnader som finns i lagstiftningen mellan hetero- och homosexuella parbildningar. Alla människor är inte juridiskt bevandrade. Därför kan det tyckas att detta blir försvårande för blivande äkta makar. Men redan i dag finns det standardavtal att köpa i pappersaffärer. Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand hittar ett standardkontrakt i butiker. Det skulle kunna vara en modell även för dem som skall flytta ihop eller gifta sig.
Riksdagen har under riksmötet 2004/05 fattat ett beslut om att regeringen skall tillkalla en parlamentarisk utredning för att utreda frågan om en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Det är viktigt att regeringen nu tar riksdagens beslut på allvar. Utredningen bör därför startas före utgången av pågående riksmöte.
Vi anser vidare att utredningen skall se över konsekvenserna av ett borttagande av äktenskapsbalken och att ersätta den med civilrättsliga avtal. Till dess att vi övergett äktenskaps- och parlagstiftningen till förmån för fria avtal mellan kvinnor och män i olika konstellationer såär det rimligt att staten, i detta läge, tillhandahåller en så individanpassad och livsvalsneutral familje- och parlagstiftning som möjligt. Vi anser därför att den aviserade utredningen bör få tilläggsdirektiv i enlighet med ovanstående.
Staten bör inte favorisera eller peka ut en viss samlevnadsform. Begreppen familj och familjepolitik måste utvidgas till att omfatta mer än kärnfamiljen, som är långt ifrån den enda familjeformen. Ett modernt samhälle är ett öppet samhälle och omsluter alla oavsett det individuella valet av livsstil. I den bästa av världar skulle det inte finnas något behov av en lagstiftning som berör den privata sfären. Tilltron till människors förmåga att av egen kraft ta hand om sina närmaste i den vidaste bemärkelsen skulle på samtliga områden vara politikens ledstjärna.
Stockholm den 20 september 2004 |
|
Tobias Billström (m) |
Lars Lindblad (m) |