Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändringar i fastighetsmäklarlagen.
I en företagsöverlåtelse ingår inte sällan den fastighet som företaget driver sin verksamhet i. Såsom Fastighetsmäklarnämnden har tolkat fastighetsmäklarlagen innebär gällande rätt att den som står i begrepp att överlåta ett företag där en fastighet ingår i överlåtelsen och som vill ha hjälp med förmedlingen, i vissa fall skall vara tvingad att utöver en företagsmäklare även anlita en fastighetsmäklare. In i det sista kan det vara en öppen fråga huruvida företaget slutligen kommer att överlåtas genom att ett bolag byter ägare eller om överlåtelse sker genom en försäljning av bolagets s.k. inkråm. I det senare fallet krävs medverkan av en fastighetsmäklare, men inte i det förra.
Denna innebörd av gällande rätt har kritiserats i olika sammanhang, bl.a. i riksdagen. I betänkande 1997/98:LU15 uttalade lagutskottet, med anledning av en motion, att den nu redovisade ordningen inte var rimlig. Utskottet menade att förutsättningarna vid en företagsöverlåtelse som inkluderar en fastighet i så många hänseenden avviker från en ren fastighetsöverlåtelse att det saknas skäl att upprätthålla gällande lagregel. Detta gav riksdagen regeringen till känna. Det har nu gått snart fyra år sedan riksdagen fattade sitt beslut.
I ett frågesvar den 29 november 2000, på fråga 2000/01:270, informerade justitieministern att frågan skall tas upp, antingen inom ramen för den utvärdering av fastighetsmäklarlagen som planeras, eller i något annat lämpligt sammanhang och att arbetet beräknas sättas igång under hösten 2001.
Fyra år efter justitieministerns frågesvar har en utredning av fastighetsmäklarlagen ännu inte inletts. Det är inte rimligt att en så relativt liten ändring i fastighetsmäklarlagen som riksdagen har påkallat skall behöva vänta i fyra år på beslut. Ett lagstiftningsförslag bör därför vara riksdagen tillhanda under innevarande år.
Vid framtagande av sådant lagförslag bör även frågan om krav på registrering av kommersiella fastighetsförmedlare utredas. En förmedling av kommersiella fastigheter vid en företagsöverlåtelse avser ofta stora värden. Det är emellertid inte enbart stora bolag som avses vid dessa företagsöverlåtelser. Även pensionat, kiosker eller vårdhem är exempel på företag som omfattas. För att minska förekomsten av bedrägeri och öka tryggheten vid företagsöverlåtelser som innefattar kommersiell fastighetsförmedling föreslår vi att en registrering av kommersiella fastighetsförmedlare införs. Förmedlare som missköter sig kan då bli av med sin registrering och på detta sätt kan kunden skyddas.
Stockholm den 16 september 2004 |
|
Anders G Högmark (m) |
Elizabeth Nyström (m) |