Motion till riksdagen
2004/05:L15
av Yvonne Andersson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2004/05:128 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att företagsrekonstruktion anmäls till kommissionen såsom ett insolvensförfarande som enligt nationell rätt ger rätt till lönegaranti

Regeringens proposition

I propositionen föreslås att ersättning enligt den statliga lönegarantin skall lämnas i fall där en arbetsgivare i ett annat land i Europeiska unionen eller i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet än Sverige är föremål för sådant insolvensförfarande som avses i rådets direktiv 80/987/EEG av den 20 oktober 1980 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om skydd för arbetstagarna vid arbetsgivarens insolvens, det s.k. lönegarantidirektivet, och har arbetstagare som utför eller utförde sitt arbete för arbetsgivarens räkning främst i Sverige. I sådana fall skall samma bestämmelser i lönegarantilagen tillämpas som om det rörde sig om en konkurs i Sverige.

Motivering

Regeringens förslag innebär att ersättning enligt den svenska lönegarantin skall betalas ut i fall där ett insolvensförfarande i ett annat EU-land eller EES-land ger rätt till lönegaranti enligt lagstiftningen i det landet. Enligt artikel 10a i lönegarantidirektivet i dess lydelse enligt ändringsdirektivet skall samtliga medlemsstater till kommissionen anmäla vilka insolvensförfaranden som enligt respektive nationell rätt ger rätt till lönegaranti. Regeringen föreslog nyligen i en proposition att statlig lönegaranti skall införas vid företagsrekonstruktion och utformas på ett sätt som motsvarar vad som gäller vid konkurs. Kristdemokraterna var positiva till förslaget. Lönegarantin bygger på tanken att det i vissa situationer är rimligt att staten garanterar arbetstagarens löner som ett socialt skydd för den enskilde. Eftersom en arbetstagare med svårighet torde kunna anpassa sig till att företaget hamnar i ekonomisk knipa motiverar sociala hänsyn att staten tar ett ansvar och garanterar viss lön. Kristdemokraterna är angelägna om att åstadkomma neutralitet mellan de båda förfarandena konkurs och företagsrekonstruktion. Därför delar vi Lagrådets synpunkter om att Sverige bör överväga att anmäla också företagsrekonstruktion enligt lagen därom till EU såsom ett insolvensförfarande enligt artikel 2.1 i direktivet. Regeringen, som inte tar ställning till den saken, bör återkomma i frågan. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 31 mars 2005

Yvonne Andersson (kd)

Ingemar Vänerlöv (kd)

Ingvar Svensson (kd)

Helena Höij (kd)

Peter Althin (kd)

Olle Sandahl (kd)

Tuve Skånberg (kd)