Motion till riksdagen
2004/05:Kr407
av Per Erik Granström och Barbro Hietala Nordlund (s)

Filmarkivet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Filmarkivet i Grängesberg.

Motivering

Sedan år 2002 disponerar Svenska Filminstitutet årligen 5 miljoner kronor för verksamheten vid Filmarkivet i Grängesberg. Arkivet är unikt i sitt slag och har till uppgift att samla in, vårda, bevara och tillgängliggöra icke fiktiv film som upptagits på filmbas men inte avsedd för biografvisning. Genom etablerandet av arkivet finns nu en kulturinstitution som tar hand om kulturhistoriskt värdefull film som nu finns hos privatpersoner, föreningar och företag och som i hög grad berättar om 1900-talets Sverige.

Av Filminstitutets budgetunderlag för år 2005 framgår att verksamheten vid Filmarkivet i Grängesberg nu är etablerad. Arkivet har skaffat in nödvändig teknik, personal har anställts och utbildats och uppmärksamhet i massmedier har gjort arkivet känt i hela landet. Alltsedan starten samarbetar arkivet med länsmuseer över hela landet. Samarbete har också etablerats med högskola och universitet.

Arkivet måste ges tillräckliga resurser för att ambitionen att rädda den kulturhistoriskt värdefulla filmen undan förstörelse och möjliggöra för kommande generationer att ta del av detta material skall kunna realiseras. Ytterligare skäl är att filmarkivet skall kunna leva upp till högt ställda förväntningar att på ett långsiktigt hållbart sätt bevara filmskatten och göra den tillgänglig.

Lokaliseringen av arkivet till Grängesberg innebär att ny verksamhet etablerats till en ort som under ett drygt decennium brottats med stora sysselsättningsproblem. Detta har skadat framtidstron, vilket ytterligare förvärrat situationen. Etableringen av filmarkivet till Grängesberg kan bidra till att motverka en negativ spiral och gjuta nytt hopp i denna bygd. Det bör också bana väg för etablering av liknande verksamhet till den som bedrivs på filmarkivet. På detta sätt kan en ny framtidsorienterad och teknikintensiv näring byggas upp i Grängesberg och bilda grunden för film- och medieverksamhet som ges en nationell roll. Därför är det viktigt att den etablering som nu gjorts följs upp. I proposition 2001/02:1, Utgiftsområdet 17, s. 67 anges att etableringen i Grängesberg "har mycket stor betydelse ur såväl kulturpolitiskt som regionalpolitiskt perspektiv bl.a. genom att ett 20-tal nya arbetstillfällen kan skapas i regionen". De medel som hittills tilldelats arkivet har endast gjort det möjligt att anställa 7 personer.

Mot denna bakgrund föreslås att riksdagen ger regeringen till känna att det är viktigt att målsättningen med Filmarkivet i Grängesberg fullföljs.

Stockholm den 4 oktober 2004

Per Erik Granström (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)