Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att etablera försöksverksamhet för att distribuera kvalitetskultur, samhällstjänster och utbildning till alla delar av landet.
Vi behöver tillväxt i hela landet. Tillgång till högkapacitetsnät är i det avseendet en nyckelfaktor. En annan nyckelfaktor är tillgång till kvalificerad arbetskraft. Bredband med hög kapacitet som ger tillgänglighet till kultur samt utbildning är ofta avgörande byggstenar i ett tillväxtarbete både för företagen och dess anställda. Ett "Digitalt Kulturnät i Sverige" kan bidra till detta. Det kan stärka företagandet och öka förutsättningarna för en positiv regional utveckling och tillväxt. Kombinationen arbetstillgång, kultur/utbildning och service är som vi ser det helt avgörande.
Tekniken gör det möjligt att skapa en i det närmaste likvärdig situation i mindre samhällen när det gäller kulturellt utbud, service och utbildning som för medborgare i storstadsregionerna. Det kan göras med s.k. kommunicerande rum. Man öppnar ett fönster med bild och ljud i hög kvalitet mellan olika platser. Det skapar goda möjligheter till det sociala mötet genom att erbjuda tjänster, evenemang och utbildning för företag och befolkning. Den som vill arbeta i näringslivet kan få sin service där han/hon bor och den som vill ta del av kultur och andra tjänster kan också få tillgång till det.
Den centrala i visionen är lokalen mitt i "byn". "Byn" kan vara en stadsdel, en liten stad eller verkligen en by. Lokalen kan vara skapad inom den gamla Folkets Hus-tanken, Bygdegårdsgemenskapen eller bystugeidealet. I modellen förses lokalen "mitt i byn" med mycket kraftfulla datanät och man inrättar ett "Lilla rummet" med distansmötesredskap och ett "Stora rummet" med bl.a. digital projektionsteknik. Idag finns embryo till "Digitala hus" i Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur, Skelleftehamn, Sandviken, Smedjebacken och Degerfors. Folkets Hus och Parker har startat ett projekt för att skapa Europas första digitala biografkedja och har utrustat 10 (avser september 2004) biografer med digital visningsutrustning.
I dag finns fiberförbindelser för obegränsad överföring till 6 av dessa Digitala hus. Detta har skapat förutsättningar som ger lokalsamhället tillgång till evenemang och tjänster som annars bara finns tillgängliga på andra och större platser i landet. De rejäla nätverken är förutsättningen för dubbelriktad kommunikation mellan aktörer och publik, lärare och elev, företagsledare och personal eller läkare och patient. I samarbetet har Folkets Hus i Smedjebacken kommit allra längst i att använda både satellit och bredband. I Smedjebacken har med den nya teknikens hjälp under år 2004 bland annat kunnat visas Nyårskonsert från Wien, matcher från fotbolls-EM och premiär på filmen Populärmusik från Vittula.
De erfarenheter som hittills gjorts är så lovande att verksamheten måste ges förutsättningar till fortsättning och utvidgning. Vi föreslår därför att regeringen överväger olika möjligheter att stödja en försöksverksamhet för att öka tillgången till kvalitetskultur, samhällstjänster och utbildning till alla delar av landet. Försöksverksamheten bör skapa förutsättningar för att tillgängliggöra och aktivera det befintliga högkapacitetsnätet för att skapa ett "Digitalt Kulturnät i Sverige " och ge utrymme för utveckling av nättjänster för företagande. Försöksverksamheten bör också inriktas på att hitta former för finansiering som möjliggör självbärande verksamhet.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Per Erik Granström (s) |
|
Barbro Hietala Nordlund (s) |
Kurt Kvarnström (s) |
Anneli Särnblad (s) |