Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åldersgränser på spelhallar.
Idag finns det branschvisa rekommendationer om åldersgränser för olika data- och TV-spel. Som förälder är detta ett sätt att bedöma om spelen är lämpliga för dina barn. Du kan då också i samband med köptillfället som konsument göra ett aktivt val. Tyvärr är det sämre med kontroll och uppföljning av åldersrekommendationer i många av våra privata spelhallar. Det är inte en ovanlig syn med underåriga barn som har full tillgång till spel med avancerade och brutala våldsinslag.
Traditionen i Sverige är att 15 år är vuxengränsen för rörliga bilder, t ex på bio. När det gäller branschens egna "våldsmärkningar" för data- och TV-spel rör det sig vanligtvis om 15- eller 18-årsmarkeringar.
Sverige har tidigare förbundit sig att följa en EU-rekommendation som innebär att medlemsländerna ska stimulera branscherna till självreglering i syfte att skydda barn från olämpligt material i audiovisuella medier. Som ett led i detta har Våldsskildringsrådet, under Kulturdepartementet, på olika sätt stött och följt branschens arbete med självreglering.
Det finns all anledning att särskilt granska hur spelhallarna lyckats utöva kontroll och uppföljning av åldersrekommendationer. En sådan granskning skulle t ex kunna utföras under ledning av Våldsskildringsrådet. Om spelhallarna inte lever upp till kraven på självreglering bör hårdare lagstiftning övervägas.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Tommy Waidelich (s) |
Yilmaz Kerimo (s) |