Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att vidmakthålla en reglerad spelmarknad.
Sverige har historiskt sett men också i nuläget en rad olika och för den enskilde och samhället mycket betydelsefulla folkrörelser som uppvisar stor bredd och stort engagemang. Folkrörelserna är fristående och självständiga organisationer som styrs demokratiskt utifrån medlemmarnas beslut. Det är viktigt att folkrörelserna är oberoende gentemot stat, kommuner och privata aktörer. Det är också viktigt att folkrörelserna har en bred finansiering och en hög självfinansieringsgrad.
Intäkter från lotterier och spel har sedan länge spelat en stor roll för folkrörelsernas ekonomi. De driver det egna Folkspel, som bl.a. handhar Bingo-lotto, som under många år inneburit en stor inkomstkälla för de ideella folkrörelserna, men också traditionella lotterier, bingoallianser osv. Till detta kommer att stora summor årligen tillförs t.ex. idrottsrörelsen genom att det överförs medel från Svenska Spels överskott, inte minst till barn- och ungdomsverksamhet. I fortsättningen skall detta stöd fördelas via ett nyligen infört vinstdelningssystem.
Hela detta system utgår från att det finns en reglerad spelmarknad, förbehållen det allmännyttiga via staten och det ideella via folkrörelserna. En rad kommersiella, internationella spelbolag försöker med olika metoder angripa denna reglerade spelmarknad för att kunna ta för sig av en stor och lukrativ spelmarknad. Dessutom riskerar EU:s så kallade tjänstedirektiv att vara ett hot i sig genom krav på en liberalisering av spelmarknaden i de olika medlemsländerna.
Riksidrottsförbunden i en rad EU-länder enades i år om ett gemensamt uttalande till försvar för en reglerad spelmarknad. I uttalandet kan t.ex. följande läsas:
Idrottens organisation inom EU bygger i första hand på strukturer som baseras på människors frivilliga engagemang i föreningar och förbund. Intäkterna från spel skyddar denna modell, som gör att idrotten kan spela sin roll som ett verktyg för social integration, fritidssysselsättning, ungdomsfostran eller hälsoutbildning i samhället på såväl lokal och regional som nationell nivå. När det gäller de kommande diskussionerna kring tjänstedirektivet uppmanar vi därför de nationella regeringarna i de 25 EU-länderna och ledamöterna i Europaparlamentet att ta hänsyn till de ödesdigra konsekvenser en sådan liberalisering av de nationella spelmarknaderna skulle få för den största folkrörelsen inom EU.
Den svenska idrottsrörelsen menar uppenbart att även Sverige i sitt agerande inom EU bör följa den europeiska idrottsrörelsens uppmaning.
En oreglerad spelmarknad riskerar att leda till en alltmer aggressiv marknadsföring då konkurrensen om spelarna hårdnar, till utvecklandet av nya, snabba spel och därmed ett ökat spelberoende, ett minskat ansvarstagande för dem som drabbas av spelandets negativa sidor, en minskning av de pengar från spel som går till det allmännyttiga och den ideella sektorn m.m.
Med anledning av det i motionen anförda bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna det som här anförs om vikten av att vidmakthålla en reglerad spelmarknad.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Peter Pedersen (v) |