Motion till riksdagen
2004/05:Kr393
av Michael Hagberg och Reynoldh Furustrand (s)

Hästsportens och folkrörelsernas möjligheter på spelmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hästsportens och övriga folkrörelsers möjligheter på spelmarknaden.

Motivering

Starka och självständiga folkrörelser är en förutsättning för vår svenska demokrati. Därför är det viktigt att folkrörelserna ges möjligheter att själva skapa ekonomiska intäkter. Spel är en viktig finansieringskälla för travsporten, folkrörelser och samhället.

Trav- och galoppsporten är helt beroende av spelet hos ATG då en inte obetydlig del av omsättningen på spelet hos ATG går tillbaka direkt till trav- och galoppsporten. För tiotusentals svenskar runtom i landet är trav- och galoppsporten en livsstil, en folkrörelse. Då sporten av naturliga skäl till största delen är en glesbygdsverksamhet skapas också reella möjligheter att hålla det svenska jordbrukslandskapet öppet. Dessutom skapar den på dessa, i övrigt regionalpolitiskt utsatta, platser både arbetstillfällen och meningsfull fritidssysselsättning.

Den verksamhet som bedrivs inom breddidrotten och andra ideella organisationer har stor betydelse för såväl den enskilde individens som för det svenska samhällets fortsatta utveckling. Att verka tillsammans med andra i föreningar för gemensamma mål har under de senaste 100 åren varit en viktig orsak för framväxten och utvecklingen av den svenska demokratin.

Spelmarknaden har under de senaste åren förändrats radikalt, det är en process som accelererar. De utländska spelbolagen är på offensiven. Deras marknadsföring, som i Sverige är olaglig, blir alltmer intensiv. Dessutom har flera juridiska processer initierats med syfte att krossa förutsättningarna för en nationell reglering av spelmarknaden. De agerar dessutom från EU-länder såsom Storbritannien och Malta, vilket ytterligare komplicerar frågan. De tar inget ansvar för folkhälsan och ger inga överskott till allmännyttiga ändamål.

Det råder ett rena vilda västern där medier, spelbolag och aktörer är osäkra på vilka villkor som faktiskt råder. De Internetbaserade spelen vinner snabbt marknadsandelar, och den svenska lagstiftningen riskerar att hamna i kölvattnet på samma sätt som i frågan kring kommersiell TV. Marknadsutvecklingen är okontrollerad, obeskattad och skapar garanterat spelberoende.

Utvecklingen urholkar förutsättningarna för de svenska folkrörelserna. ATG:s banspel och Bingolotto tappar i konkurrenskraft. Det sker idag ingen tillväxt på den traditionella svenska spelmarknaden. Även Svenska Spel tappar marknadsandelar på de klassiska produkterna medan kasino och Jack Vegas som är anpassade till de nya villkoren går bra. Ju längre tiden förflyter utan att åtgärder vidtas desto sämre blir förutsättningarna att skapa hållbara förutsättningar för hästsporten och de svenska folkrörelserna. Vi noterar med tillfredsställelse att regeringen tillsatt en utredning med uppdrag att se över lagstiftningen inom spel- och lotteriområdet. Målet är bland annat att stärka de inhemska spelbolagens konkurrenskraft. Frågan om vinståterbetalning till spelarna ska enligt direktivet ges förtur, vilket är av stor vikt.

För att möta utvecklingen krävs flera olika insatser. Ett sätt att komma åt det illegala spelet via Internet är att begränsa förutsättningarna för banköverföringar. Den olagliga marknadsföring för utländska lotterier som vi näst intill dagligen möts av måste även bli olagligt i praktiken. Vidare är det viktigt att stärka kontrollen och utredningskapaciteten inom rättsväsendet genom att tillsätta en särskild åklagare för spelmarknaden.

Samtidigt som detta sker måste Sverige visa upp en ansvarstagande spelpolitik. Antalet spelberoende har enligt Svenska Spel inte ökat, men för att minska antalet måste ett konsekvent och medvetet arbete genomföras. Samhället måste avsätta ökade resurser för att främja spelforskning och vård av spelberoende, vilket vi konstaterar att regeringen även föreslår för 2005 och 2006. Vidare är det viktigt med folkbildningsinsatser för ett balanserat spelande.

Målsättningen bör vara att säkerställa att såväl folkrörelserna som staten även i fortsättningen kan erbjuda konkurrenskraftiga spel samtidigt som riskerna för spelberoende är så små som möjligt.

Stockholm den 5 oktober 2004

Michael Hagberg (s)

Reynoldh Furustrand (s)