Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningar för hemslöjdsrörelsen att vara en viktig och positiv kraft i samhället.
Hemslöjden är efterfrågad idag i form av utbildning, produkter, tidskrift och kursverksamhet.
I många månadsmagasin och dagstidningar kan man se slöjden alltmer flitigt förekommande.
En bidragande orsak till att slöjden är synlig beror på den slöjdbutik SHR bedriver på Nybrogatan i Stockholm, Svensk Slöjd. Svensk Slöjd har i slöjd och formsammanhang kommit att bli normbildande för slöjden.
Inför och under Designåret 2005 krävs kraftansträngningar för att hemslöjden skall få en naturlig plats i form- och designsammanhang.
En utställning som visar slöjden idag planeras att genomföras på Nordiska museet och ett nordiskt seminarium om hemslöjd - form - design planeras att genomföras i Stockholm under hösten 2005.
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, är den samlande nationella ideella organisationen för den svenska hemslöjden.
SHR är en medlemsorganisation med ca 16 000 enskilda medlemmar.
SHR har till uppgift att främja den svenska slöjden.
SHR verkar för att den svenska slöjden utvecklas på traditionens grund.
SHR strävar efter att skapa ökade avsättningsmöjligheter för slöjdarnas produkter.
SHR ger ut kulturtidskriften Hemslöjden, som är Sveriges största kulturtidskrift med en prenumererad upplaga på 15 000 exemplar.
SHR är branschorganisation för gesäll- och mästarbrev i tre textila yrken, vävning, stickning, broderi.
SHR är medlem i det nordiska och i det europeiska hemslöjdsförbundet.
Den samlande hemslöjdsrörelsen äger Sätergläntan Hemslöjdens gård, där läsårslånga utbildningar ges i vävning, sömnad, smide och trä - alla efter den traditionella folkkonstens ursprung.
SHR äger bolaget Svensk Slöjd AB, som driver butik i Stockholm och en grossistverksamhet.
SHR vill verka för att vara en stark medlemsorganisation för slöjdintresserade. En ungdomsorganisation "Unga Slöjdare" bildades 1998 och är öppen för ungdomar mellan 14-25 år. Unga Slöjdare behöver SHR som en moderorganisation där stöd för verksamheten kan ges.
SHR är en av projektägarna till det stora Slöjdcirkusprojektet som riktar sig till barn mellan 7-14 år. Slöjdcirkus är ett tvärkulturellt projekt som uppstår i mötet mellan urgammal slöjdkunskap, teaterns berättarkonst och musiken. Slöjdcirkus kommer att turnera somrarna 2004 och 2005.
Under 2004-2006 kommer Slöjdklubbar att starta som en följd av projekt Slöjdcirkus. Slöjdklubbarna vänder sig till barn och ungdom mellan 7-14 år.
Här finns ett stort behov av stöd från den ideella riksorganisationen.
För att skapa en stark hemslöjdsorganisation behöver organisationen anpassas i tiden, en Hemslöjdsportal måste utvecklas där medlemsföreningar, hemslöjdskonsulenter, slöjdare, slöjdbutiker och slöjdutbildningar finns tillgängliga för slöjdintresserade. Via Hemslöjdsportalen nås nya målgrupper för hemslöjdsorganisationen.
Ett gemensamt medlemsregister behöver utvecklas för att nå de enskilda medlemmarna och göra hemslöjdsorganisationen mer modern och i tiden. Detta kommer också på sikt att vara kostnadsbesparande för förbundet.
SHR:s mål är att synliggöra hemslöjden i samhället och att skapa förutsättningar för en aktiv hemslöjdsorganisation för slöjdintresserade människor i alla åldrar.
SHR måste ges möjlighet att genomföra sitt uppdrag, att ha ett fungerande förbundskansli som arbetar med de samlande frågorna. Idag finns tillfälligt en sådan organisation och den är minimal.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Anne Ludvigsson (s) |
|
Lennart Beijer (v) |
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |