Motion till riksdagen
2004/05:Kr387
av Mona Jönsson m.fl. (mp)

Sydsamiskt centrum


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av samiska kultur- och utvecklingscentrum.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av ett sydsamiskt centrum samt vikten av en långsiktig finansiering av detta.

Motivering

För det samiska samhället och dess kultur- och näringsliv är det viktigt att det finns institutioner av olika slag som kan fungera som en bas för nödvändiga insatser för att utveckla samhället. På de orter där dessa finns medverkar institutionerna till att också stärka det övriga samhällslivet.

I etableringen av en samisk institution, om än kanske liten till början, ligger en utvecklingspotential som borde tas till vara på ett bättre sätt än vad som görs idag. De samiska institutioner som finns är lokaliserade till norra delen av Sverige. På det sydsamiska området finns inga.

Tanken med att påbörja uppbyggnaden av det sydsamiska kultur- och informations­centret Gaaltije i Östersund har varit att få en samisk institution med fast finansiering etablerad i södra delen av Sápmi. Målsättningen har varit att arbeta inom så vitt skilda områden som:

Alltsedan starten 1998 har Gaaltijes verksamhet finansierats genom de olika EU-projekt som bedrivits. Omfattningen är uppe i 28,5 miljoner kronor, varav interregionala projekt i samarbete med norska institutioner och organisationer finansierats med 9,4 miljoner kronor.

Gaaltijes ambitioner att vara ett informationscentrum svarar väl mot regeringens beslut om att ett nationellt samiskt informationscentrum skall inrättas. Ett informationscentrum skall fungera som ett nav för den samiska kulturen där samer kan möta samer, och samer kan möta andra och ändå känna sig hemma. En miljö där den egna kulturen är levande omkring var och en gör det lättare att möta andra kulturer med öppna ögon. Med en långsiktig förtroendeuppbyggnad mellan samer och icke-samer bör man kunna förebygga och motverka diskriminering skapa tolerans, förståelse och respekt för samiska värden och värderingar liksom för samerna som folk och urbefolkning i Sverige.

Sametinget har i sitt underlag för tillväxtprogram 2004-2007 framfört att det är viktigt att utveckla befintliga men också skapa nya mötesplatser, eller kulturella arenor, som kan fungera som utvecklingscentrum. Gaaltije anges som ett prov på detta som ett samiskt kultur- och informationscenter och att det är avgörande för fortlevnaden av Gaaltije att det skapas finansiella förutsättningar.

Näringslivet i Jämtland i samarbete med Östersunds kommun och länsstyrelsen i Jämtlands län har för avsikt att etablera en anläggning - ett "Landmärke Norra Europa" - påÖstberget (Frösön) som skall leda till ett ökat intresse för Östersund och Jämtland, och aktivt kunna bidra till att stimulera olika verksamheter i närområdet och i länet.

Landmärke Norra Europa, byggt på en idé kring ett samiskt tema, vill nu utveckla detta till att bli en huvudprofil för anläggningen och de olika verksamheterna. Målsättningen är att låta anläggningen stå som en centralpunkt för först och främst Sápmi i Sverige, men också kunna vara ett "landmärke" för urfolken världen över. Det ställer helt andra och nya krav på Gaaltije, varför det finns anledning att tänka över hur det strategiska arbetet skall läggas upp framöver. Anläggningen med innehåll kommer att vara av sådan dignitet och av sådant intresse att det bör ses som en riksangelägenhet. Det i sig gör att man bör klassa hela satsningen som ett infrastrukturprojekt. (Se www.breathoflife.nu)

En idétävling om anläggningens utformning har genomförts. Wingårds arkitektkontor vann tävlingen med förslaget "Biesse Baenie" - björntanden, byggt på en idé kring ett samiskt tema.

För ett litet folk och en liten kultur är samordning av resurserna och samarbete för att nå framgång väsentliga. Genom att skapa mötesplatser och sammanföra kompetenser och behov kan framgångar vinnas.

Även om Gaaltije bedrivit sin verksamhet under en relativt kort tid är Gaaltije som institution väl etablerat. Ett problem är att varaktig finansiering saknas efter det att EU:s nuvarande programperiod tar slut i och med år 2006 års utgång.

Mot den beskrivna bakgrunden är det angeläget att skapa förutsättningar så att Gaaltije kan permanentas som en samisk institution med ett fast årligt anslag. Det kan handla om medel för näringslivsutveckling, kultur eller annat enligt motionens intentioner.

Stockholm den 5 oktober 2004

Mona Jönsson (mp)

Peter Eriksson (mp)

Ingegerd Saarinen (mp)

Jan Lindholm (mp)