Motion till riksdagen
2004/05:Kr384
av Louise Malmström och Anneli Särnblad (s)

Barns rätt till kultur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att utifrån dagens förutsättningar öka ambitionerna för att ge barnkultur den tyngd den förtjänar.

Motivering

Tillgången till kultur har stor betydelse för människors livskvalitet. Därför ska vi aldrig låta kulturen vara en angelägenhet för ett fåtal, den ska komma alla till del, i hela landet och i alla samhällsskikt. Tyvärr tvingas vi inse att kulturen i dag inte kommer alla till del. Klassiska sociala mönster påverkar både utövande och åtnjutande av kultur. För att förändra detta krävs hårt arbete och öppenhet för att göra förändringar som går i rätt riktning.

Kulturmönster skapas tidigt i livet. Barn och ungdomar är centrala för att vidga kulturen till fler, för att bryta klassiska sociala mönster. Barns rätt till kultur är fastslagen i FN:s barnkonvention. Satsningen på barn och unga har också varit central inom politiken sedan 1970-talet. Ändå finns det fortfarande barn som står helt utanför kulturlivet, ett utanförskap som ofta består livet ut. Därför måste vi öka ambitionerna för barns kulturskapande.

En speciell aktionsgrupp för barnkultur finns nu utsedd på Kulturdepartementet. Denna grupp ska arbeta för att hitta och sprida de goda exemplen med bra kulturprojekt för barn runtom i vårt land. Det kan till exempel vara att uppvärdera bra arbete med kommunala musik- och kulturskolor eller att hitta de goda exemplen där förskolan utifrån läroplan om barns eget kulturskapande jobbat bra med barnkultur. Det finns också 60 miljoner hos Allmänna arvsfonden tillgängliga att söka för barnbarnkulturarrangemang runtom i landet.

Detta är nya viktiga satsningar för kultur till barn och ungdomar som skapar möjligheter att ge barnkulturen den tyngd den förtjänar och att öka våra ambitioner på området. Barn och ungdomar måste få stå i centrum om vi ska kunna bredda de grupper som har tillgång till kultur. Den kampen måste fortgå så länge folk- och skolbibliotek har olika kvalitet och så länge musik- och kulturskolor är hotade. Så länge alltför många barn ser sitt kulturskapande och sina kulturupplevelser gå förlorade i kärv ekonomi måste vi gemensamt ta ansvar.

Regeringen bör därför ges till känna vikten av att utifrån dagens förutsättningar fortsätta prioritera och öka ambitionerna med barns och ungdomars kulturskapande och kulturupplevelser - för barnens skull.

Stockholm den 1 oktober 2004

Louise Malmström (s)

Anneli Särnblad (s)