Motion till riksdagen
2004/05:Kr353
av Carina Ohlsson (s)

Regler och forskning om frivilligorganisationer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs regler för relationerna mellan det offentliga och de ideella organisationerna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av stabila regler och forskning kring frivilligsektorn.

Motivering

De socialt inriktade frivilligorganisationer som är med och löser uppgifter inom välfärden i Sverige idag känner ofta att det offentliga inte har förståelse för deras utgångspunkter och att förutsättningarna för det ideella engagemanget måste förbättras. I en tid då välfärden står inför stora förändringar, där dessa organisationer i hög grad medverkar, är det viktigt att klargöra roller, ansvar och resurser. Risken finns annars att konflikterna om ansvar och bristande resurser fördjupas. Genom en process där spelreglerna fastställs kommer det ideella engagemanget att kunna växa och vara en viktig tillgång i samhällets fortsatta utveckling.

Organisationerna upplever idag att de inte har möjlighet att planera sin verksamhet eftersom finansieringsbesluten ofta kommer sent och som regel är mycket kortsiktiga. Genom bidragskriterier och särskilda projektmedel tvingas de dessutom anpassa verksamheten efter bidragsgivningen och inte med sina värden och idéer som utgångspunkt.

Organisationerna bör ses som viktiga forum för en fungerande demokrati. Deras roll både som aktör inom välfärden och fristående debattör i dessa frågor måste säkerställas genom tydliga regler. Det krävs dessutom mer forskning som synliggör de ideella insatserna och som kan ligga till grund för de fortsatta diskussionerna om relationerna till det offentliga.

Bakgrund

I debatten talas ofta om att verksamheter är antingen offentliga eller privata, men i Sverige har vi trots det en lång tradition av folkrörelse där vi löst olika uppgifter gemensamt som inom nykterhetsrörelsen, kvinnojourerna, ungdomsverksamheter osv. Denna tredje sektors relation till det offentliga fungerar inte idag. Ryckigheten och styrningen när det gäller finansiering, krav på upphandlingar, lagar och försäkringar, diskussionen om ansvar och samarbete är några exempel på att det krävs regler för denna relation.

Risken finns att engagemanget urholkas om organisationerna upplever att förutsättningarna blir ohållbara. Samtidigt som de jagar finansiering och får besked för ett halvt till ett år åt gången (ofta mycket sena besked) har de ansvar för människor som förlitar sig på deras verksamheter eller är anställda ledare. Många styrelser tar dessutom personliga risker om verksamheten inte klarar ekonomin. Det kan ibland bli svårt att planera verksamheten med den kvalitet som krävs och som de skulle vilja eftersom de saknar möjlighet till långsiktighet.

Regler mellan det offentliga och den tredje sektorn finns i Storbritannien (The Compact), i Danmark och Kanada. Vägen är lång om man vill skapa respekt och förståelse för de ideella organisationerna och få en förtroendefull relation som ger ömsesidig nytta. Att utarbeta och fastställa spelregler i Sverige kräver en analys av hur det svenska samhället ser ut, hur våra problem ser ut och respekt för de former som präglar både beslutsfattande och folkrörelsearbete i Sverige idag.

Forum för Frivilligt Socialt Arbete har startat ett förankrings- och idéarbetet runt frågan om regler för relationen mellan det offentliga och de ideella organisationerna. Det är nu viktigt att det offentliga på olika nivåer tar aktivt del i denna process och för utarbetande av regler och en långsiktig förvaltning av dessa.

För att utveckla den tredje sektorn behövs också mer forskning om verksamheterna, hur engagemanget ser ut, hos vilka och var, för vad osv. Det är viktigt att kunna jämföra, följa verksamheter över tid och att skapa en bra grund för förståelse och förtroende för det som görs.

Då dessa organisationer inte sällan arbetar med baksidan av statens vinstgenererande verksamheter, inom alkoholförsäljning och spel, skulle det vara bra att ta medel från dessa intäkter till en större satsning på arbetet med regler och mer forskning om den tredje sektorn. Regeringen bör snarast inleda ett samarbete med sektorn om utarbetandet av regler, om formerna och finansieringen av den processen på kort och lång sikt.

Stockholm den 1 oktober 2004

Carina Ohlsson (s)