Motion till riksdagen
2004/05:Kr334
av Elizabeth Nyström och Björn Hamilton (m)

Nobelcenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Stockholm och Sverige behöver ett Nobelcenter.

Motivering

I globaliseringens kölvatten blir det alltmer uppenbart att konkurrensen i framtiden mellan orter och regioner kommer att avgöras av deras attraktionskraft som mötesplats. Enda möjligheten att behålla eller i bästa fall attrahera utvecklingsstarka företag, organisationer och individer är att skapa attraktiva miljöer där människor vill bo, arbeta och mötas.

Det i dag mest spektakulära exemplet på vad en satsning på attraktioner kan betyda är Guggenheimmuseet i Bilbao: "Museet har helt enkelt inlett en ny era för Baskien som reseland. Det dyra och sköna Guggenheim har blivit en symbol för baskiskt kunnande, kultur och nationell stolthet, och har gjort en stjärna av det sotiga, risiga, krisdrabbade Bilbao." (Ekstrand 2000, DN)

Bilbao i norra Spanien har genom Guggenheimmuseet fått en fullträff som lyft en andrarangsstad till den europeiska stadsligans division ett och lockat inte bara miljontals besökare utan också permanenta verksamheter. (Hall 2000, DN)

Stockholm och Sverige har ett trumfkort av minst samma dignitet.

To the intellectual world, a Nobel prize is as desirable as an Oscar to an actor or Olympic gold to an athlete. (Financial Times, September 30, 2001)

Ett samlat grepp kring Stockholms internationella utveckling där Nobel och Nobelprisen blir en hörnpelare är utan konkurrens det mest framgångsrika koncept som Sverige kan skapa. Stockholm har förutsättningar att bli det internationella forskarsamhällets centrum och en mötesplats i världsklass för 2000-talets globala kunskapsutbyte.

Norge har insett vilken internationell genomslagskraft Nobelprisen har och inviger ett spektakulärt Nobelfredscenter i bästa läge mellan stadshuset och Aakers Brygge i centrala Oslo. Invigning sker på Sveriges nationaldag den 6 juni 2005.

Norge och Oslo ligger således långt före (vilket är för sent att göra något åt), men det är utomordentligt viktigt att Sverige och Stockholm inte tappar ett av världens starkaste varumärken till andra länder.

På samma sätt som det över ett hundra år gamla Eiffeltornet attraherar ökande skaror besökare till Paris genom att fler och fler människor i världen ges ekonomiska förutsättningar att resa, kommer ett Nobelcenter att attrahera besökare från hela världen som vill lägga vetenskapssamhällets största ikon till sin samling av spektakulära besöksmål.

Nobelprisens internationella lyskraft borgar för att ett Nobelcenter blir en attraktion med global räckvidd och med årligen förnyat innehåll. Ett Nobelcenter kan rätt utformat och i rätt miljö betraktas som en permanent världsutställning runt vetenskapssamhällets utveckling.

De näringspolitiska effekterna är av stor betydelse. Men det finns också andra vinster som samhället kan göra på lång sikt, genom att skapa en djupare förståelse och ett mera utbrett intresse för forskning och vetenskap hos allmänheten och särskilt ungdomen. Det handlar om att göra kunskapen till en attraktion - något vars långsiktiga samhällsekonomiska betydelse knappast kan överskattas. Staten bör ta initiativ till en internationell mötesplats - ett Nobelcenter - som kan finansieras av olika intressenter.

Västra Klara-området är en av de få platserna i Stockholm som utrymmesmässigt och kommunikationsmässigt skulle kunna möta de högt ställda kraven på en sådan anläggning. Beslut är också taget om etablering i samma område av en kombinerad kongress- och hotellanläggning.

Förutsättningarna för att i den här miljön kombinera en internationell mötesplats för näringsliv och forskning, ett spektakulärt kongresscentrum och världsberömd besöksanläggning är unika. Lämplig mark för ett Nobelcenter finns i direkt anslutning till kongressanläggningen genom överdäckning av intilliggande trafikkarusell. Kombinationen blir en megaattraktion med sjöläge i anslutning till Stockholms Stadshus, Rosenbad, Riksdagshuset och Gamla stan.

Finansiering av ett Nobelcenter kan göras på flera sätt. Det internationella intresset av medverkan kan förväntas vara stort. Genom att i ett pilotförsök pröva nya donationsregler i Sverige (se SNS publikation) skulle denna utomordentligt viktiga satsning kunna förverkligas utan alltför lång tidsutdräkt.

Att omgående utlysa en prestigeladdad internationell arkitekttävling skapar internationell massmedial uppmärksamhet på Stockholm och Sverige. Centret får status som en av de stora arkitektoniska sevärdheterna i Europa och världen. Målet bör vara att inviga ett Nobelcenter i Stockholm på Alfred Nobels 175-årsdag i oktober 2008.

Stockholm den 1 oktober 2004

Elizabeth Nyström (m)

Björn Hamilton (m)