Motion till riksdagen
2004/05:Kr332
av Ingrid Burman m.fl. (v)

Spelberoende


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i de fall man bryter mot reglerna om bl.a. ålderskontroll skall tillståndet för spel kunna dras in.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvidgning av åldersgränsen för spel och lotterier.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att behandling av spelberoende införs i lagtexten i socialtjänstlagen.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att institutet för metodutveckling inom socialtjänsten bör ges i uppdrag att se över insatserna i socialtjänsten till spelberoende kvinnor.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om direktiv till AB Svenska Spel motsvarande direktiven till Systembolaget AB.

1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till SoU.

2 Inledning

Omfattningen av spel om pengar i Sverige har ökat och nått nivåer som inte motsvarar någon tidigare period i historien. En svensk rapport, "Gambling and Problem gambling in Sweden" av Rönnberg m.fl., visade 1999 att 95 procent av befolkningen någon gång spelat om pengar. Det betyder att Sverige överträffar länder som USA, Nya Zeeland och Australien. Spel fascinerar, ger spänning och tidsfördriv för många människor. I mindre skala kan det ses som ett relativt oskyldigt nöje. Men i takt med att alltfler spel tillkommer och med dem en allt aggressivare marknadsföring drabbas alltfler av spelberoende och spelmissbruk Det är beroende och missbruk som i stort liknar beroende och missbruk av alkohol och droger. Forskning har visat att det i hjärnan uppstår en form av drogminne som skapar beroende och som inte bara omfattar kemiska droger utan även gäller spel, enligt professor Lars Olsson vid Karolinska institutet. Det verkar också som om spel används på liknande sätt som andra droger för att lindra ångest och att spelaren drabbas av abstinens när han eller hon inte får spela.

I Sverige beräknar man att det finns ca 125 000 personer som i viss mån är beroende av spel och av dessa beräknas ca 25 000 ha ett utvecklat spelberoende. Det är särskilt vissa spel som verkar bidra till att spelberoende uppstår, t.ex. tips, hästar, automatspel och bingo. De mest riskabla spelen är dem som inte bara handlar om ödet utan som dessutom kräver färdigheter av spelaren, liksom snabba spelformer.

Spelandet har under det senaste decenniet ökat med 50 procent, vilket motsvarar 10 miljarder kronor. Den genomsnittliga svensken spelar för 500-600 kr per år i relation till en storspelare som kan omsätta upp till 200 000 kr per år.

Enligt Robin Room, chef för SoRad, har attityden till spelande genomgått en stor förändring från att inte varit allmänt accepterat till att bli en socialt integrerad företeelse i det sociala livet.

De egentliga vinnarna vid spel är inte spelarna utan spelbolagen och staten. AB Svenska Spel, som dominerar den svenska spelmarknaden, omsätter 20 miljarder kronor per år.

AB Svenska Spel hade 2003 ett överskott på 4 miljarder kronor varav 1 miljard kronor gick till idrottsrörelsen och resten till statskassan. I relation till detta ska ställas den enskilde spelarens chanser för vinst vid t.ex. Lotto som är 1 på 6,7 miljoner, och för Vikinglotto, 1 på 12 miljoner.

Statens folkhälsoinstitut presenterade 2003 ett förslag till handlingsprogram mot spelberoende, vilket överlämnades till regeringen enligt uppdrag. Slutsatserna i rapporten var att det krävs kraftfulla insatser under en lång tid och att spelbranschen bör ta ett ökat ansvar för spelandets skador och spelberoende.

3 Kvinnor och spel

I dag spelar kvinnor i nästan lika stor utsträckning som män procentuellt sett. De skillnader som dock iakttagits mellan kvinnor och mäns spelande är att män spelar mer regelbundet och för större belopp. Kvinnor satsar ca 112 kronor på spel per månad i snitt och män ca 274 kronor. De spel som domineras av kvinnor är snabblotterier, lokala lotterier, Bingolotto och bingo. Andelen spelberoende bland kvinnor är också mindre än hos män.

Proportionerna är jämförbara med alkoholmissbrukande kvinnor och män. Men kvinnors spelproblem är också dolda på samma sätt som den alkoholberoende kvinnans problem. Det är samma mekanismer, med större skam för kvinnor än män över att vara beroende och ett osynliggörande från omgivningen. Osynliggörandet innebär att det finns färre behandlingsmöjligheter för kvinnor som hamnat i spelberoende.

Spelmarknaden är inte okunnig om att kvinnor är en målgrupp som har en outnyttjad potential som spelare, varför alltfler spel konstrueras för att tilltala kvinnor.

4 Ungdomar och spel

I Sverige är åldern för när en spelare med problem börjar spela relativt låg i jämförelse med andra länder. Det finns en misstanke om att detta kan ha samband med avsaknaden av åldersgränser och att de åldersgränser som finns inte följs. Tester har gjorts som visar att flera ATG-ombud lät ungdomar spela för uppseendeväckande stora summor vid upprepade tillfällen. Spel finns numera att tillgå i de flesta butiker ofta i anslutning till utgångskassor där godis och tidningar säljs. De senare är produkter som ofta lockar till sig unga varför de exponeras för spelreklam och erbjudande. Utformningen av vissa spelprodukter har dessutom ett "naivt" tilltal som påminner om utvecklingen inom alkoholområdet som alkoläsk o.d. När det gäller spel kallas det för lördagsgodis och motsvarande. I spel som Bingolotto, som når en stor publik, ingår även en barndel som självfallet påverkar barns beteende i en särskild riktning.

Vänsterpartiet anser att det krävs en skärpning av kontrollen av åldersgränserna hos ATG-ombuden och att det i de fall man bryter mot reglerna ska tillståndet kunna dras in. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Då forskning och erfarenhet har visat att det finns risk att utveckla ett beroende, liknande alkoholberoende, bör barn och unga skyddas så långt det är möjligt från att utsättas för en sådan risk. Vänsterpartiet anser därför att det bör införas en åldersgräns för köp av lotter och för att få spela på spel som innebär insatser av pengar och som i dag inte har en åldersgräns för köp, t.ex. trisslotter och bingolotter. Regeringen bör därför utreda möjligheten att införa en åldersgräns för de lotterier och spel som i dag inte omfattas av åldersgräns. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

5 Vård, behandling och forskning

Vänsterpartiet kan konstatera att det är ett steg i rätt riktning att Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Spelinstitutet nu finansierar en utökning av jourtelefonen för spelberoende. Statens folkhälsoinstitut samarbetar också med Spelinstitutet för att utveckla behandling via Internet för spelberoende. Det behövs dock ett fortsatt arbete för att utveckla behandlingsmetoder och för att skapa en acceptans bland socialsekreterare och andra myndighetspersoner så att spelberoende erbjuds behandling. I socialtjänstlagen finns i dag endast en rad inskriven i brödtexten om att även behandling för spelberoende ska erbjudas men inte i själva lagtexten. Det är en brist. Vänsterpartiet menar därför att möjligheten till behandling mot spelberoende ska införas i lagtexten i socialtjänstlagen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Den könsmaktsordning som är rådande i samhället och som innebär att mannen utgör norm finns även inom området behandling av spelberoende. Det finns en särskild risk att kvinnor inte uppmärksammas eller får en behandling utifrån sina behov då dessa ser annorlunda ut. Vi anser därför att det är av vikt att behandlingsplaner, behandlingshem och andra insatser som vänder sig till kvinnor är utformade utifrån kvinnors behov. Vänsterpartiet anser därför att det nya institutet inom Socialstyrelsen, med ansvar för metodutveckling inom socialtjänsten, bör ges i uppdrag att se över insatserna inom socialtjänsten vad gäller spelberoende som vänder sig till kvinnor. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Centralt för arbetet med att förebygga och minska skadorna av spel om pengar är att det finns personer i vårt land med kompetens och kunskaper på området. Det är därför viktigt att det finns en oberoende och universitetsförankrad forskning som har ett ansvar för kunskapsspridningen på området.

6 Statens ansvar för spelberoende

Staten har ett stort ansvar för spelberoende då staten har spel som inte oväsentlig inkomstkälla och dessutom står bakom den dominerande spelaktören på marknaden. AB Svenska Spel saknar i dag direktiv, motsvarande Systembolagets, för hur bolaget ska informera om de negativa skadeverkningar som spelandet innebär för den enskilda och samhället. Det finns också en avsaknad av policy för hur AB Svenska Spel ska utforma sin marknadsföring, vilken får ses som relativt aggressiv. Vänsterpartiet anser därför att AB Svenska Spel av regeringen ska få direktiv som motsvarar de direktiv Systembolaget har för sin verksamhet när det gäller information om skadeverkningar, samt en etisk policy för AB Svenska Spels marknadsföring. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 27 september 2004

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Kalle Larsson (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)