Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samarbete med berörda parter verka för tillskapandet av en nationell fotbollsakademi Degerfors.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samarbete med berörda parter ge förutsättningar för att tillskapa ett riksmuseum för fotboll i Degerfors.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samverkan med berörda parter verka för att gymnasieskolan i Degerfors ges möjlighet att utvecklas till ett riksrekryterande fotbollsgymnasium.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samverkan med berörda parter i övrigt verka för aktiviteter, anläggningar och liknande som underlättar uppbyggandet och tillkomsten av ett nationellt fotbollscentrum i Degerfors.
1 Yrkandena 1 och 3 hänvisade till UbU.
I Degerfors är fotboll en kulturyttring. Degerfors IF, bildat 1907, är en av landets mest folkkära föreningar och har presterat stora resultat under årens lopp, inte minst med tanke på den lilla folkmängden i kommunen. Lagets hemmamatcher är välbesökta och matcherna synes vara en angelägenhet för de flesta, oavsett kön, ålder eller yrke. De spelare och tränare som kommit till orten utifrån brukar tala om att hela orten riktigt andas fotboll, att alla vill prata boll och att det kan råda rent sydländsk fotbollsfeber. Författaren Erik Bengtsson har fångat dessa stämningar mycket väl i sin bok
"Heja Röda Vita Laget". Han skriver "Det är fotbollen som utgör den egentliga och genuina kulturen i det här samhället. Den har tagit en egen form här, härdats och smitts ut, i benådade stunder nått ett slags fulländning. Det har blivit ett begrepp i svensk fotboll. Det har fått hela samhället att höja sig över vardagen."
Detta gäller i hög grad fortfarande. En rad kända profiler kommer alltid att förknippas med Degerfors: Gunnar Nordahl, "Skjorta" Bergström, Ralf Edström, Tord Grip och Sven-Göran Eriksson m.fl.
En regional fotbollsakademi har redan kommit igång i Degerfors. Det är utmärkt i sig, men här finns också förutsättningar att kunna utveckla detta till en nationell fotbollsakademi med ett kompetenscentrum för det mesta som har med fotboll att göra, dvs. utbildning, träningsmetodik, forskning osv. Satsningen på utbildning och forskning i nära samarbete med bl.a. Örebro universitet är mycket viktig. Genom denna satsning läggs utbildningsdelen på akademisk nivå, vilket gör att fotbollen som ämne får en helt annan auktoritet och status. Redan i nuläget finns en 20-poängskurs i Idrott med inriktning på fotboll som ges på distans med samlingstillfällen i Degerfors.
Denna utbildningsverksamhet kan utökas, och det långsiktiga målet bör vara att här kunna doktorera i ämnet fotboll. Ambitionen bör också vara att få igång ett forskarnätverk inom ramen för fotbollsakademin i syfte att skapa möjligheter för forskare runtom i världen att delta i ämnesövergripande projekt rörande fotboll. Fotbollsakademin skall givetvis eftersträva god kontakt och ett givande utbyte med sina internationella motsvarigheter.
En regional fotbollsakademi är en naturlig början, men målsättningen bör vara att regeringen i samverkan med berörda parter verkar för tillskapandet av en nationell fotbollsakademi i Degerfors.
Riksdagen bör därför ge regeringen ett sådant uppdrag.
I Degerfors finns sedan början på 1990-talet ett fotbollsmuseum, som till att börja med främst speglade Degerfors IF:s historia. Museet har flyttat till nya lokaler i anslutning till den klassiska fotbollsarenan Stora Valla och har utvecklats till ett "Fotbollens Hus", bl.a. till följd av den bildade Fotbollsakademin. Utställningarna har nu breddats och omfattar även allsvenskans historia, svensk landslagsfotboll, VM-fotbollens historia, dam- och flickfotbollens utveckling osv.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att i samarbete med berörda parter ge förutsättningar i syfte utveckla museet till ett riksmuseum för fotboll i Sverige.
Steget är inte så långt och alla centrala museer behöver inte placeras i de största städerna. I Degerfors finns både i dåtid, i nutid och med all sannolikhet även i framtiden en tydlig koppling till fotbollen, som tidigare redovisats. Till museet kan knytas ett nätverk av fotbollshistoriker och en databas kan byggas upp med fakta och nyheter om fotbollshistoria världen runt.
I samarbete med en fotbollsakademi, som består av fotbollskunniga personer och som t.ex. utser några fotbollspelare och ledare per år till ett fotbollens "Hall of Fame", kan det befintliga fotbollsmuseet på ett naturligt sätt bygga på sin verksamhet och kunna utvecklas till ett riksmuseum för fotboll.
Att kapaciteten för detta finns visades bl.a. genom "Lilla fotbollsgalan", som genomfördes med stor framgång och med stor publiktillströmning i det s.k. "Valsverket" i september i år och genom den stora utställningen om svensk fotboll under 100 år, som visades i bollhallen Stora Halla under sommaren/hösten 2004.
I Degerfors finns redan en gymnasieskola med ett antal program samt möjlighet att välja fotboll som ett profilerat tillval. Flera spelare av båda könen, som nått elitnivå, har gått i denna skola, som erbjuder bra teoretisk utbildning i de traditionella ämnena men som också erbjuder högklassiga och välutbildade lärare i fotboll. Träningsmöjligheterna är goda med tillgång till många fotbollsplaner, inomhushallen Stora Halla för fotboll m.m. Det finns därför goda förutsättningar att utveckla skolan till ett riksrekryterande idrottsgymnasium för fotboll.
Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att i samverkan med berörda parter verka för att gymnasiet i Degerfors ges möjlighet att utvecklas till ett riksrekryterande gymnasium för fotboll.
I Degerfors finns som nämnts redan ett stort antal fotbollsplaner, en inomhushall för fotboll, ett fotbollsmuseum, en regional fotbollsakademi, ett Fotbollens Hus osv. Men det behövs ytterligare satsningar, t.ex. en konstgräsplan utomhus, för att utveckla Degerfors till ett campus med fullgoda träningsmöjligheter utom- och inomhus, lokaler för fysiologiska tester, restaurang, lokaler för övernattning m.m. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att tillsammans med berörda parter i övrigt verka för aktiviteter, anläggningar och liknande i syfte att underlätta uppbyggnaden och tillskapandet av ett nationellt fotbollscentrum i Degerfors.
Riksdagen bör besluta att ge regeringen i uppdrag att i samverkan med berörda parter i övrigt verka för aktiviteter, anläggningar och liknande som underlättar uppbyggandet och tillkomsten av ett nationellt fotbollscentrum i Degerfors.
Dessa satsningar skulle sammantaget innebära en kraftfull satsning för att bredda näringslivet i Degerfors. Det skulle ge goda förutsättningar för fler arbetstillfällen, en bättre tillväxt, en ökad besöksnäring m.m., vilket skulle betyda mycket för kommunen Degerfors men också för hela regionen som är hårt drabbad av varsel, omställningsarbete, nedläggningar, sviktande kommunal ekonomi och befolkningsminskning. Att åtgärda delar av detta är gott nog, men framför allt kommer fotbollssporten i Sverige att kunna dra mycket stor nytta av de föreslagna satsningarna inom en rad olika områden.
Stockholm den 2 oktober 2004 |
|
Peter Pedersen (v) |