Motion till riksdagen
2004/05:Kr329
av Ulf Holm (mp)

Bevarande av Eslövs spannmålslagerhus


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att spannmålslagerhuset i Eslöv har ett nationellt intresse.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med besked om vilka möjligheter som finns att bevara det riksunika spannmålslagerhuset i Eslöv.

Motivering

Det finns tre spannmålsmagasin kvar i Sverige, så kallade lagerhus, belägna i Vara, Hallsberg och Eslöv. Samtliga uppfördes under perioden 1917-1919. Byggnaderna konstruerades av professorerna och ingenjörerna Carl Forssell och Erik Hubendick och ritades av arkitekten Gunnar Asplund. Byggnadernas hållfasthetsmässiga och maskin­tekniska konstruktioner var för denna tid mycket avancerade.

Totalt uppfördes under perioden nio lagerhus, varav alltså tre finns kvar än i dag. För samtliga orter där dessa byggnader har uppförts har lagerhusen även utgjort och blivit intressanta landmärken för respektive ort.

Lagerhuset i Hallsberg är i mycket dåligt skick, det i Vara används aktivt som magasin och för byggnaden i Eslöv sker en beredning för att Eslövs Spannmålslagerhus ska kunna övergå till Statens fastighetsverks ägo och kunna byggnadsminnesförklaras. Byggnaden i Eslöv finns påÖstra Stations-området i Eslöv på mark som sedan 1997 utgör riks(nationellt) intresse för kulturmiljövården (M182).

Dock finns krafter som vill riva spannmålslagerhuset i Eslöv. Länsstyrelsen i Skåne har vid flera tillfällen fastställt rivningsförbud med motivering att frågan om byggnadsminnesförklaring är väckt. Riksantikvarieämbetet och Landsantikvarien i Skåne har uttryckt åsikten att byggnaden har såväl nationellt värde, arkitekturhistoriska och byggnadstekniska kvaliteter och "väl" uppfyller värdenormerna för kulturhistoriskt värde. Rivningshotet lever ändock kvar.

Det har i den aktuella debatt som förs om byggnaden i Eslöv, både lokalt och nationellt, även framkommit meningar om att byggnaden skulle kunna förvaltas som framtidsminne. Framtidsminnen är arbeten och projekt som med entusiasm och framgång pågår på flera platser i Sverige.

Från Miljöpartiets sida har vi två gånger, dels av dåvarande riksdagsledamoten Ewa Larsson (2001/02:705), dels av undertecknad motionär (2003/04:780) ställts frågor om ärendet till kulturministern, dock utan att få några besked i frågan om bevarandet.

Vår åsikt är att dessa historiska magasin är en angelägenhet både för Eslövs kommun och för hela landet. Spannmålslagerhusen, liksom de statliga fryshusen, kom ju till genom en riksdagsmotion 1916 som statligt initiativ för att tjäna just hela landet. Byggnaden i Eslöv kan därför ses som symbol för hela den statligt reglerade livsmedelspolitiken.

I planeringsmålen för den politiska majoritetens överenskommelse "Framtiden bygger vi tillsammans" har majoriteten i Eslövs Kommun, som består av s, mp och v, gemensamt fastställt att dessa partier vill "värna om gamla, intressanta och kulturellt värdefulla byggnader och miljöer i vår kommun och göra dem lättillgängliga och användbara för alla kommuninnevånare". Det är en uppfattning och ambition som delas av kommunens övriga politiska partier.

Eslövs kommun och föreningen Lagerhusets Vänner, som samlat ett stort lokalt, nationellt och globalt stöd för att bevara byggnaden och gärna vill överta magasinet och utveckla en verksamhet i byggnaden väntar på ett besked för att kunna genomföra detta. Stöduttalanden för att bevara Eslövs spannmålslagerhus har inkommit från bland annat Sveriges Arkitekter i Skåne, Svenska byggnadsvårdsföreningen, Arkitektur­museet, Svenska Industriminnesföreningen, Gunnar Asplund-sällskapet, lokala LRF-organisationer och många enskilda personer.

I dag ägs Eslövs spannmålslager av kommunen. Försök har gjorts att byggnaden skulle övergå från kommunal förvaltning till Statens fastighetsverks förvaltning, men detta har tyvärr inte kunnat genomföras på grund av bristande ekonomiska medel och resurser inom kulturbudgeten.

Frågan om bevarandet har dragit ut på tiden. Idag står byggnaden och förfaller och riskerar att bli tillhåll för personer som kan medverka till ökad brandrisk och ytterligare förfall. Även sommarens regn under juni och juli har medfört att byggnaden tagit viss skada. Byggnaden riskerar påtagligt att skadas mer markant inför den kommande höst- och vinterperioden. Än så länge är det dock möjligt att finna nya verksamheter i byggnaden. Det krävs dock ett agerande inom kort, dels genom att slå fast att spannmålslagerhuset i Eslöv har ett nationellt intresse, dels att regeringen återkommer till riksdagen med besked om vilka möjligheter som finns att bevara det riksunika spannmålslagerhuset i Eslöv. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2004

Ulf Holm (mp)