Motion till riksdagen
2004/05:Kr321
av Tommy Ternemar (s)

Tillgänglighet och nyttjande av det kulturella utbudet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av tillgänglighet och nyttjande av det kulturella utbudet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka den s.k. uppsökande verksamheten.

Motivering

Kultur är en dynamisk kraft för hela samhällsutvecklingen och ger människor möjlighet att växa och vidga sina perspektiv. Kultur är en kraft som frigör människors tankar och skapandeförmåga och som bidrar till ett öppet och levande samhälle. Genom att ta del av och delta i kulturarrangemang övas människors förmåga att formulera kritik, granska och ifrågasätta, vilket är väsentliga inslag i ett demokratiskt samhälle. Tyvärr kan vi konstatera att kulturen når långt färre människor än vad vi önskar. Detta ser jag som ett stort problem, både för enskilda människor och för samhället i stort. Ett väl utbrett kulturliv som alla människor kan ta del av är en fråga om demokrati, men också förutsättningen för att vårt samhälle ska utvecklas.

Idag ser vi hur kulturanslagen ständigt minskar runtom i vårt samhälle, något jag tror kan komma att bli mycket kostsamt. Med ökad begränsning av utbud och tillgänglighet riskerar vi att skapa ett segregerat samhälle där grupper av människor står utanför utvecklingen.

Utbudet av kultur måste därför fortsättningsvis göras mer tillgänglig. En av de rörelser som idag når människor över hela landet är Skådebanan, som med sin verksamhet uppmuntrar till delaktighet och deltagande i kulturlivet.

Detta arbete har på alla sätt varit framgångsrikt och kommit många till del. Av verksamheten att döma kan man också konstatera att behovet av kultur bland människor är stort. Med den här typen av uppsökande verksamhet skapar vi en brygga till de människor som vanligtvis inte kommer i kontakt med kultur och lägger därmed också grunden för det demokratiska samhället där ingen människa lämnas utanför utvecklingen.

En översyn skulle därför snarast behöva göras med syfte att se över hur vi minskar segregationen när det gäller tillgänglighet och nyttjande av det kulturella utbudet, samt hur vi kan stärka den s.k. uppsökande verksamheten.

Stockholm den 23 september 2004

Tommy Ternemar (s)